Linkovi

Sjajni odnosi CG i Albanije


Ministri vanjskih poslova Albanije i Crne Gore, Ditmir Bušati i Igor Lukšić, rukuju se na konferenciji za novinare u Podgorici (Autor: Biro)
Ministri vanjskih poslova Albanije i Crne Gore, Ditmir Bušati i Igor Lukšić, rukuju se na konferenciji za novinare u Podgorici (Autor: Biro)

Crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić ocenio je nakon današnjeg susreta sa albanskim kolegom da postoji niz projekata oko kojih dvije države mogu da nastave saradnju

Odnosi Crne Gore i Albanije su sjajni, a dobra politička saradnja trebalo bi da se prenese i u oblast ekonomije, ocijenili su nakon sastanka ministri vanjskih poslova dvije države Igor Lukšić i Ditmir Bušati.

“Odnosi Crne Gore i Albanije su sjajni i postoji čitav niz projekata u bilateralnoj ravni oko kojih dvije države mogu i dalje sarađivati, kako bi odlične političke odnose materijalizovali i kroz ekonomske u korist građana", kazao je crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić.

On je kazao da je današnja posjeta potvrda sjajnih odnosa dvije države kao i da postoji niz projekata u bilateralnoj ravni.

“U projektima možemo i dalje sarađivati kako bi odlične političke odnose materijalizovali kroz ekonomsku i drugu vrste saradnje na mnogim poljima na korist građana”, kazao je Lukšić.

Sagovornici su razmijenili iskustva o zajedničkom spoljnopolitičkom cilju- članstvu u EU.

“U tom kontekstu dogovorili smo da uskoro privedemo kraju razgovore o sporazumu o saradnjii u oblasti EU integracija, koji će biti okvir za intenzivnu sradanju na tom polju u mnogim oblastima”, naveo je Lukšić.

On je zahvalio na podršci Albanije članstvu Crne Gore u NATO-u. Prema riječima Bušatija, sastanak je prošao u svijetlu činjenice da je Albanija tokom ove godine predsjedvajuća u nekoliko regionalnih inicijativa koje će, kako vjeruje, doprinijeti poboljšanju odnosa u regionu.

On je ukazao da Albanija ove godine bilježi petu godišnjicu od učlanjenja u NATO.

“Nakon učalanjenja Hrvatske u EU spremni smo da preuzmemo značajno odgovorniju ulogu u ovom savezu i prvi korak će biti organizacija jednog savjeta sredinom godine gdje ćemo se truditi da promovišemo politiku otvorenih vrata i jasno staviti do znanja da podržavamo učalanjenje i Crne Gore i ostalih država regiona u NATO”, najavio je Bušati.

Prma njegovim riječima, imajući u vidu da je Crna Gora prva država koja je otvorila pregovore u poglavljima 23 i 24 prema novom pristupu, dvije države će intenzivirati saradnju kroz razmjenu iskustava.
XS
SM
MD
LG