Linkovi

Deseti crnogorski kontingent u Avganistanu


Ispraćen deseti kontingent crnogorskih vojnika u Avganistan
Ispraćen deseti kontingent crnogorskih vojnika u Avganistan

Učešćem u misiji u Avganistanu otvorili smo vrata i ostvarenju našeg najvažnijeg strateškog cilja, uključenja u NATO savez, poručio je načelnik Generalštaba VCG

Novi kontingent Vojske Crne Gore spreman je za odlazak u Avganistan, a Crna Gora je, učešćem u ISAF misiji, otvorila vrata i ostvarenju strateškog cilja - članstvu u Alijansi, poručeno je na današnjem ispraćaju vojnika.

Načelnik Generalštaba VCG Dragan Samardžić kazao je, na ispraćaju desetog kontingenta, da bi i za veće države i vojske bio značajan izazov da u tako značajnu misiju, kao što je ISAF, pošalje deset kontingenata.

“Svih prethodnih devet kontingenata uspješno su realizovali sve predviđene zadatke i doprinijeli značajno ugledu VCG i države Crne Gore. Učešćem u misiji u Avganistanu otvorili smo vrata i ostvarenju našeg najvažnijeg strateškog cilja, uključenja u NATO savez”, rekao je on.

Samardžić je, kako je dodao, siguran i da će poruke sa Samita biti više nego pozitivne za Crnu Goru.

“A svakako da su tim porukama najviše doprinijeli pripadnici VCG sa ostvarenim rezultatima na planu interoperabilnosti, na planu saradnje sa drugim oružanim snagama, na reformama koje su dosad sprovedene, a svakako i na veoma kvalitetnom izvršenju zadataka u svim mirovnim misijama, prevashodno u najzahtjevnijoj u Avganistanu”, rekao je on.

Samardžić je rekao da će kontingent, ukoliko se ispune svi preduslovi, potpisati bezbjednosni spotazum, SOFA sporazum i - ukoliko zaživi nova misija od januara 2015. i ukoliko parlament donese odluku o nastavku učešća - biti prvi koji će imati priliku da učestvuje u dvije misije za vrijeme svog boravka.

Komandant Desetog kontingenta VCG, major Nedžad Rujović, objasnio je da su vojnici prošli proces selekcije, obuke, pripreme i na kraju upućivanja u misiju.

“Oni su na taj način nedvosmisleno pokazali svoju privrženost opredjeljenjima države i vojske za integrativnom procesu, razvijanju partnerstva i saradnje, održavanju interoperatibilnost i davanju doprinosa održavanju mira i stabilnosti na prostoru Avganistana” , kazao je Rujović.

Rujović je siguran da će, kako je naveo, svaki pripadnik Desetog kontingenta svoj zadatak obaviti profesionalno i odgovorno, ali i u skladu sa pravilima angažovanja i međunarodnim ograničenjima.

XS
SM
MD
LG