Linkovi

CG: Odlazak novog kontingenta u Avganistan


Ispraćaj IX kontingenta Vojske Crne Gore u misiju ISAF u Avganistanu

Načelnik Generalštaba VCG viceadmiral Dragan Samardžić, rekao je vojnicima da EU, NATO i sve ozbiljne države nastoje da bezbjednosne probleme rješavaju van svojih granica.

U Vazduhoplovnoj bazi Vojske Crne Gore, u Golubovcima pored Podgorice, danas je upriličen ispraćaj pripadnika IX kontingenta Vojske Crne Gore u misiju ISAF u Avganistanu. Eventualni poziv za članstvo u NATO-u, ovih dana je centralna tema u političkim krugovima u Crrnoj Gori.

Bez nekadašnje pompe koja je pratila odlazak ranijih kontigenata VCG u mirovnu misiju u Avganistan, ovoga puta sve se desilo na skromnoj svečanosti u Vazduhoplovnoj bazi Vojske Crne Gore u Golubovcima.

Načelnik Generalštaba VCG viceadmiral Dragan Samardžić, rekao je vojnicima da EU, NATO i sve ozbiljne države nastoje da bezbjednosne probleme rješavaju van svojih granica.

Pristupanje kolektivnom sistemu bezbjednosti, tj. ulazak u NATO, crnogorska vlast je već odavno stavila u vrh svojih prioriteta. No, stidljiva, loše vođena kampanja, uslovila je da se tek ovih dana krenulo u ozbiljnu propagandnu ofanzivu koja je rezultirala sljedećim podatkom: ako bi ove nedjelje bio referendum za članstvo Crne Gore u NATO, 42 odsto građana glasalo bi za, a 41 odsto protiv. To je pokazalo najnovije istraživanje agencije Ipsos.

Na današnjoj konferenciji "Parlament i NATO: Uloga Skupštine Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija", zaključeno je da pitanje NATO-a zaslužuje da se nađe na raspravi u parlamentu, a predstavnici svih partija trebalo bi da na tu temu komuniciraju sa biračima na terenu. Njemački ambasador u Crnoj Gori Pijus Fišer pojasnio je učesnicima skupa da Skupština treba da bude centralni forum za debate o NATO-u.

O potrebi članstva u NATO govorio je danas predsjednik Bugarske Rosen Plevneliev, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. On je u razgovoru sa crnogorskim zvaničnicima rekao da NATO znači bezbjednost, a tada dolaze strani investitori i stvaraju se dobro plaćena radna mjesta.

“NATO je preduslov za ekonomski rast i razvoj stanovništva”, kazao je Plevneliev i naveo primjer da je u Bugarskoj prije ulaska u NATO državni dug iznosio 100 odsto bruto nacionalnog dohotka, a deset godina kasnije 16 procenata.
XS
SM
MD
LG