Linkovi

Lukšić u UN: CG za stabilnost regiona


Lukšić u UN: CG za stabilnost regiona

Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija danas se obratio premijer Crne Gore Igor Lukšić.

Predsednik crnogorske vlade istakao je da je Crna Gora dala doprinos ukupnoj stabilnosti Jugoistočne Evrope, predsjedavanjem najvažnijim regionalnim incijativama i da je posvećenja dalljem napretku u unapređenju uzajamnog razumjevanja i jačanjiu svih oblika saradnje.

Osvrćući se na evropsku integraciju Crne Gore, o kojoj kako je naveo, postoji puni konsenzus, crnogorski premijer je istakao da vjeruje da je rad na implementaciji ukupnih unutrašnjih reformi, zasnovanim na sedam ključnih preporuka Evropske komisije, čvrsta osnova za komisiju da predloži Evropskom savjetu početak pristupnih pregovora sa Crnom Gorom.

"Odlučno napredujemo na evro-atlanstkom putu", poručio je Lukšić.

Crnogorski premijer govorio je i o trenutnoj ekonomskoj situaciji, objasnivši da je Crna Gora kao mala i otvorena ekonomija podložna uticaju promjena koje se dešavaju na globalnom tržištu, zbog čega je ekonomska i finansijska kriza u jednom trenutku narušila pozitivan ekonomski napredak.

"U odgovoru na ovu krizu biće neophodno sprovesti teške i nepopularne rezove kako bi stvorila nova, čvrsta osnova za dalje jačanje ekonomije", kazao je Lukšić, istakavši da takođe nije da nije doviljno djelovanje samo jednog aktera, ma koliko on uspješan bio.

Govoreći o globalnim problemima, premijer jekazao da je Crna Gora, kao član UN-a i pouzdan međunarodni partner, posvećena očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti.

"Crna Gora podržava mirno rješavanje sporova na svim aktuelnim žarištima, danas posebno aktuelnih u širem regionu Bliskog Istoka i na sjeveru Afrike", istakao je Lukšić i dodao da je prioritetnost urgentnog postizanja mirovnog sporazuma između Izraela i Palestine je u obostranom interesu.

"Samo obostrano suzdršavanje od nasilnih akcija otvoriće put povjerenju i sveobuhvatnom rješenju bliskoistočnog pitanja, koje učiniti Izrael bezbjednom državom, a Palestini stvoriti uslove i otvoriti mogućnost stvaranja stabilne države", zaključio je Lukšić.

Premijer Crne Gore kasnije večeras treba da se sastane sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-munom.

XS
SM
MD
LG