Linkovi

"Moja smena bi dovela do kraha na tržištu"


Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp javno je komentarisao mogućnost da bude opozvan.

“Ako se to ikada dogodi, doći će do kraha na tržištu. Mislim da bi svi bili veoma siromašni", rekao je Tramp u intervjuu televiziji Foks njuz koji je objavljen u četvrtak. Predsednik se zatim zapitao kako može da bude smenjen kada "obavlja odličan posao".

Spekulacije o mogućem opozovu aktuelnog američkog predsednika učestale su poslednja dva dana zbog izricanje presude Trampovom bivšem šefu izbornog štaba Polu Manafortu za finansijska krivična dela, kao i odluke predsednikovog bivšeg ličnog advokata Majkla Koena da prizna da je u poslednjim danima predizborne kampanje za izbore 2016. godine platio dvema ženama da ne govoro o navodnoj aferi sa Trampom.

Koen je u sudnici u Njujorku naveo da je to uradio po Trampovom nalogu. Tramp je na Tviteru i u intervjuu Foks njuzu optužio Koena da ne govori istinu da bi sklopio bolji dogovor sa tužiocima.

“30, 40 godina gledam one koji se okreću protiv drugih. Sve je divno, i onda dobiju 10 godina zatvora i okrenu se protiv sledećeg ko je na višem položaju", rekao je Tramp.

Pojedini analitičari ocenjuju da bi Koenovo priznanje da je kršio zakone o finansiranju izborne kampanje, u okviru kojeg je optužio i Trampa, moglo da predstavlja osnovu za pokretanje procesa Trampove smene s položaja predsednika u Kongresu. Pojedini su međutim skeptični da bi to moglo da se dogodi.

U svakom slučaju, gotovo da nema šanse da će se to dogoditi u trenutku kada oba doma Kongresa kontrolišu republikanci koji su, uz nekoliko izuzetaka, lojalni Trampu.

Ako opozicione demokrate preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom na izborima u novembru, bile bi u poziciji da pokrenu taj postupak protiv Trampa.

Međutim, lideri Demokratske stranke su za sada oprezni u pogledu tog pitanja, posebno u susret izborima.

“Ako ima dokaza da bi predsednik trebalo da bude opozvan, onda bi trebalo pustiti da se pojave", poručiila je liderka demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi i istakla da to pitanje ne bi trebalo da bude političko, već da se mora tražiti istina.

Pojedini partijski stratezi upozorovaju da bi prečesta priča o Trampovom opozivu tokom predizborne kampanje mogla da podstakne predsednikove pristalice da glasaju u što većem broju, ali i da utiče na stav nezavisnih birača.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG