Linkovi

Analitičari: Mogući i ponovni izbori na Kosovu


Glasanje na parlamentarnim izborima na Kosovu
Glasanje na parlamentarnim izborima na Kosovu

Prelimirani rezultati parlamentarnih izborana koji su na Kosovu održani 11. juna pokazuju da nijedan politički subjekat nije osvojio dovoljan broj glasova da sam formira vladu. Pojedini analitičari smatraju da su mogući novi palamentarni izbori, a jedini koji je za sada pozvao na razgovore o formiranju nove Vlade je kandidat Pokreta Samopredeljenje za premijera Kosova Aljbin Kurti.

Kurti čija je partija druga po osvojenim glasovima na proteklim parlamentarnim izborima pozvao je koaliciju koju čine Demokratski savez Kosova, Alijansu za novo Kosovo i Građanska inicijativa Alternativa da započnu razgovore o formiranju nove Vlade Kosova. On je kako prenose prištinski mediji istakao da ovoj postizbornoj koaliciji mogu da se priključe i partije manjina. Pokret Samoopredeljenje je i najveće iznenađenje proteklih izbora jer je procentualno osvojio duplo više glasova u odnosu na izbore 2014. godine.

Politički analitičar Beljulj Bečaj smatra da zbog ranijih stavova svih ključnih aktera koji su osvojili glasove na ovim izborima, a koji se pre svega odnose na demarkaciju granice sa Crnom Gorom i Zajednicu srpskih srpskih opština postoji velika mogućnost da niko ne formira Vladu i da parlamentarni izbori budu ponovljeni. On je za Glas Amerike kazao da i ako dođe do formiranja Vlade da je najbolje da nju čine na prvom mestu ljudi koji nisu učestvovali u vlasti u prethodnom periodu.

Postoje sve mogućnosti, ali ja mislim da je najbolje da se sastavi Vlada iz političke ličnosti i subjekata koji nisu učestvovali do sada, jer oni koji su učestvovali, više ili manje znamo da nisu u nemogućnosti da sastave Vladu, odnosno da reše probleme zbog čega je došlo da prevremenih izbora“, smatra Bećaj.

S druge strane predsednik Srpskog nacionalnog foruma Aleksandar Đikić smatra da će doći do raspada koalicije čiji su lideri Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji i Fatmir Ljimaj i da će sve postizborne koalicije biti moguće. Djikić međitim takođe ne isključuje mogućnost održavanja novih izbora

Mislim da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak da se formira nova Vlada, međutim moguće je da ako ne dođe do dogovora budu održani novi parlamentarni izbori zajedno sa lokalnim na jesen ove godine“, rekao je Đikić

Đikić i Bećaj su saglasni da će najveći izazovi za novu Vladu biti pitanja zbog kojih je i došlo do pada prethodne Vlade i raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora

To su zadaci koji su nasleđeni iz pređašne Vlade, znači Asocijacija opština sa srpskom većinom, demarkacija, Međunarodni sud, borba protiv korupcije i kriminala, to je uština prvobitnih, odnosno najvažnijih zadataka koje će imati buduća Vlada“, kazao je Bećaj.

Nastavlja se gde se stalo pre mesec dana, dakle izazovi su Zajednica srpskih opština, demarkacija granice sa Crnom Gorom i stvaranje pravnih uslova za formiranje vojske Kosova“, smatra Đikić.

Na proteklim parlamentarnim izborima najviše glasova osvojila je koalicija koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosov. Zatim Pokret Samoopredeljenje, a na trećem mestu je koalicija koju čine Demokratski savez Kosova Ise Mustafe i Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija građanska inicijativa Alternativa Mimoze Kusari. Od srpskih partija najviše glasova osvojila je Srpska lista.

XS
SM
MD
LG