Linkovi

Moguće formiranje mirovne misije UN u Ukrajini?


Aleksandar Hag, zamenik šefa misije OEBS-a u
Aleksandar Hag, zamenik šefa misije OEBS-a u

Mirovne snage Ujedinjenih nacija u istočnoj Ukrajini mogle bi da otvore put za održavanje lokalnih izbora u narednih godinu dana, navodi se u novom izvještaju čiji cilj je da se pridobije podrška za uspostavljanje takve misije. Zamjenik šefa aktuelne posmatračke misije, koju nadgleda Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), rekao je za Glas Amerike da se njegovi službenici suočavaju sa sve većim prijetnjama dok se sukobi intenziviraju na terenu.

Posmatrači misije OEBS-a kažu da se sukob u istočnoj Ukrajini zaoštrio tokom prvih nedelja 2018. godine – sa do hiljadu kršenja prekida vatre tokom samo jednog dana. To sve više sprečava 700 nenaoružanih posmatrača da obavljaju svoj posao.

“Riječ o pasivnim preprekama, minskim poljima i drugim fizičkim preprekama koje se ne uklanjaju i istovremeno predstavljaju kršenje sporazuma iz Minska. Međutim, postoji i aktivno miješanje – zaustavljaju nas na kontrolnim punktovima, ne daju nam da prođemo, prijete nam i zastrašuju pucnjavom”, rekao je zamenik šefa misije OEBS-a Aleksandar Hag.

Specijalni izaslanik SAD za Ukrajinu, Kurt Volker, zalaže se za formiranje mirovne misije Ujedinjenih nacija koja bi štitila posmatrače OEBS-a. U novom izvještaju, urađenom po nalogu bivšeg generalnog sekretara NATO-a, a sada savjetnika ukrajinskog predsjednika, Andersa Foga Rasmusena, predlaže se formiranje mirovnih snaga od 20 hiljada vojnika iz zemalja koje nisu članice Alijanse. Takođe se izražava nada da bi te snage mogle da omoguće održavanje lokalnih izbora u istočnoj Ukrajini – što je jedna od ključnih odredbi mirovnog dogovora iz Minska. Izvještaj će biti predstavljen svim stranama na ovonedeljnoj bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu.

“Sve je pitanje volje onih koji mogu da okončaju ovaj sukob. Sve dodatne mjere, koje bi mogle da pomognu da se to dogodi, uključujući i dalje nadziranje situacije, trebalo bi da budu dobrodošle. A o mogućoj operaciji Ujedinjenih nacija u istočnoj Ukrajini, odlučivaće Savjet bezbjednosti”, ocenjuje Hag.

Od aprila 2014 godine, poginulo je više od 10 hiljada ljudi. Hag ističe da većina civila ne podržava sukob ili njegove ciljeve.

“Činjenica da do 40 hiljada Ukrajinaca prelazi ovu liniju svakog dana je veoma obećavajuća. Ta linija ne postoji u njihovim glavama, ona je tragična realnost na terenu. Dijalog je neophodan zbog civila koji snose najteže posljedice ovog sukoba i oni to izražavaju svakog dana”.

Visoki zvaničnici Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske – takozvane normandijske četvorke – raspravljaće o ukrajinskom konfliktu na marginama dvodnevne bezbjednosne konferencije u Minhenu, koja počinje 16. februara. Rusija bi kao stalna članica Savjeta bezbjednosti mogla da uloži veto na bilo koju odluku o formiranju mirovne misije.

XS
SM
MD
LG