Linkovi

Moguć Trampov veto na sankcije Rusiji?


Direktor za komunikacije Bele kuće Entoni Skaramuči
Direktor za komunikacije Bele kuće Entoni Skaramuči

Bela kuća je u četvrtak oprezno nagovestila mogućnost da predsednik Donald Tramp uloži veto na nove sankcije Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji, što je izazvalo oštre kritike zakonodavaca iz obe stranke. “On će možda potpisati sankcije tačno u obliku u kojem jesu ili možda staviti veto na sankcije i pregovarati o čak oštrijim merama prema Rusima”, naveo je direktor za komunikacije Bele kuće Entoni Skaramuči u izjavi za CNN.

Čak i nagoveštaj ideje o vetu izazvao je brzu reakciju na Kapitol Hilu. Vođa senatske većine Džon Kornin izjavio je da bi bilo bolje da je Bela kuća sarađivala sa Kongresom na izradi tog zakona. Demokratski senator Ben Kardin iz Merilenda ocenio je da bi ulaganje veta značilo da predsednik Tramp ne želi da iskoristi priliku da bude čvršći u odnosima sa ruskim predsednikom Putinom, dok je njegov kolega Bob Menendez iz Nju Džersija poručio da "Kongres ima moć poništi veto, i da će predsednikov veto biti poništen. Vođa senatske manjine Čak Šumer ocenio je da je Skaramučijevo objašnjenje da bi Tramp mogao da pregovara čak čvršće sankcije prema Rusiji - “smešno”.

Predstavnički dom juče je usvojio sankcije Rusiji sa 419 glasova za i tri protiv, a slična proporcija glasova očekuje se i prilikom usaglašavanje mere u Senatu.

Cilj zakona je da Moskva, Teheran i Pjongjang plate ekonomsku cenu zbog niza aktivnosti kojima se Vašingtgon protivi i da se Kongresu da ovlašćenje da blokira bilo koji predsednkov potez usmeren ka suspenziji kaznenih mera.

Zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov izjavio je u sredu da će Moskva verovatno odgovoriti Sjedinjenim Državama ako se sankcije uvedu. Prema ruskim državnim medijima, on je upozorio da će nove sankcije ugroziti svaku šansu poboljšanja odnosa Moskve i Vašingtona.

XS
SM
MD
LG