Linkovi

Moguć susret lidera dve Koreje?


Južnokorejski predsednk Mun Džae In se rukuje sa Kim Jo Džong, sestrom lidera Severne Koreje Kim Džong Una
Južnokorejski predsednk Mun Džae In se rukuje sa Kim Jo Džong, sestrom lidera Severne Koreje Kim Džong Una

Lider Severne Koreje Kim Džong Un pozvao je svog južnokorejskog kolegu Mun Džae Ina da poseti Severnu Koreju I to je novi korak u ponovnom razvoju odnosa dve zemlje.

Sestra severnokorejskog lidera, Kim Jo Džong, lično je uručila pozivnicu predsedniku Južne Koreje tokom susreta u Plavoj kući. Mun Džae In je odgovorio da “bi to moglo da se desi ako se ubuduće stvore neohpodni uslovi”.

Vladajuća Demokratska partija Južne Koreje saopštila je da je pozivnica “važan korak ka uspostavljanju mira na Korejskom poluostrvu”. Opozicija je ipak pozvala na oprez I upitala koje su prave namere Severne Koreje u vezi sa pozivom južnokorejskom predsedniku.

Sestra Kim Džong Una je članica visoke severnokorejske delegacije koja je došla na otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu I prvi član vladajuće porodice koji je posetio Južnu Koreju od Korejskog rata. Inače je visoka funkcionerka Radničke partije I savetnica svom bratu.

Pre otvaranja ceremonije, delegacija iz Severne Koreje prisustvovala je prijemu na kojem je bio je potpredsednik SAD Majk Pens, koji se, prenose mediji, nije pojavio na svečanoj večeri I nije razgovarao sa severnokoresjkim zvaničnicima. Zbog toga su ga kritikovali severnokorejski mediji.

XS
SM
MD
LG