Linkovi

Mogu li demokrate da izdejstvuju objavljivanje Malerovog izveštaja?


Pismo sekretara za pravosuđe Vilijema Bara u kojem je sumirao izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera
Pismo sekretara za pravosuđe Vilijema Bara u kojem je sumirao izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera

Demokrate u Kongresu apelovale su da izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera bude objavljen, rekavši da američka javnost zaslužuje da zna detalje istrage kojom je utvrdjeno da nije bilo dosluha izmedju Trampove kampanje i Rusije tokom predsedničke kampanje za izbore 2016. Objavljivanje tog izveštaja u celini bi moglo da odgovori na pitanje zbog čega Maler nije podigao optužnicu protiv predsednika zbog opstrukcije pravde.

Nalazi Malerovog izveštaja su sada poznati samo u veoma skraćenoj verziji koju je objavio sekretar za pravosuđe Vilijem Bar. On sada mora da bude oprezan pre nego što objavi taj izveštaj u celosti, smatraju republikanci.

"Bacanje nevinih ljudi pod voz i objavljivanje tajnih dokumenata mi ne deluju kao dobra ideja. Verujem da će sekretar za pravosuđe to sortirati", rekao je lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel.

Medjutim, bez celokupnog izveštaja demokrate smatraju da nije moguće doneti pravu odluku.

“Nije mi potrebna interpretacija sekretara za pravosudje Bara o ovom izveštaju. Ja sam za to da se objavi izveštaj. Jednostavno, tražimo transparentnost – objavite izveštaj i onda donosite zaključke”, rekao je lider demokrata u Senatu Čak Šumer.

Predsedavajući šest odbora Predstavničkog doma, koji kontrolišu demokrate, zvanično su tražili od Bara da preda izveštaj do 2. aprila. Ako ne postupi tako, najavljuju dalje korake.

“Kao odbor imamo moć da uputimo sudski poziv. I iskreno ne vidim ništa u regulativama specijalnog istražitelja što bi onemogućilo sekretaru za pravosudje Baru da preda taj izveštaj. Imamo 420 prema nula glasova u Predstavničkom domu, narodnom domu, što ukazuje da bi izveštaj trebalo da bude javan i ukazuje na procenat američkog naroda koji se za to zalaže”, kazala je demokratska predstavnica u Kongresu Šila Džekson.

Malerov izveštaj je pozdravio Donald Tramp koji je rekao da je ovo okončalo neke diskusije demokrata o njegovom opozivu.

“Ne verujem da oni razgovaraju o opozivu. Imamo najbolju ekonomiju ikada, naša zemlja je u neverovatno dobrom stanju. Oni su kreirali prevaru sa smešnim lovom na veštice, tokom kojeg je snažno dokazano da nije bilo dosluha, nije bilo ometanja pravde nije bilo ničega.”

Demokrate su istakle da bi ceo izveštaj mogao da pomogne u rešavanju preostalih pitanja, odnosno Malerovoj odluci da ne oslobodi u potpunosti Trampa po pitanju opstrukcije pravde. Takođe se zalažu da se fokus pomeri na politiku.

“Demokrate su fokusirane na pitanja novca koja obuhvatanju niže cene zdravstvene nege i povećanje plata za obične Amerikance”, kaže demokrata Hakim Džefriz.

Demokrate u Kongresu paralelno vode sopstvene istrage Trampovih aktivnosti, uključujući njegove poreske prijave i poslovne transakcije u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG