Linkovi

Mogerini u Tivtu: Razgovori sa CG se odvijaju odlično


Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini i premijer CG Duško Marković u Tivtu 19. april 2018. (Foto: rtcg.me)
Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini i premijer CG Duško Marković u Tivtu 19. april 2018. (Foto: rtcg.me)

Predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini ocijenila je danas, tokom zajedničke konferencije s premijerom Duškom Markovićem u Tivtu, da nema razloga za prekid pregovora o pristupanju sa Crnom Gorom, jer se ta klauzula aktivira kada nema napretka, ili dolazi do nazadovanja u pregovorima, "što definitivno nije slučaj u pregovorima s Crnom Gorom".

Mogerini je, nakon razgovora sa premijerom Duškom Markovićem istakla da su vrata Evropske unije otvorena za Crnu Goru, te da se pregovori odvijaju dobro.

"Put ka pristupanju je jasno označen u Izvještaju koji smo u četvrtak usvojili i u Strategiji iz februara. Konstatovali smo napredak, koji je detaljno obrazložen, naročito u oblasti javne uprave i ekonomije. Radujemo se i napretku u drugim oblastima. Ponegdje smo vidjeli nešto sporije aktivnosti, negdje nedostatak aktivnosti, ali bavimo se svim ovim pitanjima gdje ima potrebe za daljim radom i napretkom, kao što su vladavina prava, sloboda medija, kao i neka pitanja koja su pocrtana u izvještaju i premijer je već iskazao spremnost da radi na tome", objasnila je predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku.

Mogerini je komentarisala i zahtjev dijela NVO sektora iz Crne Gore, koji je tražio da se aktivira tzv. klauzula balansa, koja podrazumijeva zastoj pregovora sa Evropskom unijom.

"Što se tiče zahtjeva za aktiviranje klauzule, može da se aktivira kada nema napretka, ili dolazi do nazadovanja, što definitivno nije slučaj u našim pregovorima sa Crnom Gorom", istakla je Mogerini.

Ona je kazala da Crna Gora ima odličnu regionalnu ulogu, te da je zauzela “mudar stavu u ohrabrenju drugim zemljama regiona”. Mudrost i osjećaj za državništvo, kaže Mogerini, Crna Gora je pokazala nedavno kada je finalizovala pitanje demarkacije granice s Kosovom.

Mogerini je rekla da vjeruje da je izuzetno važno da se politička debata sa svim političkim snagama vrati u Parlament.

"Mislimo da se može i treba naći rješenje za trenutni parlamentarni bojkot, naročuto kroz konstruktivni dijalog u kome učestvuju svi politički akteri. Za mene je važno da pocrtam važnost koju pridajemo tom pitanju", istakla je ona.

Premijer Duško Marković je kazao da je Crna Gora kroz Izvještaj o napretku ocijenjena kao zemlja koja dobro napreduje na putu evropske integracije, da je ostvaren novi napredak, ali da su konstatovani i novi nedostaci na kojima se mora raditi.

"Te slabosti smo sami uočili i održali smo sjednicu vlade početkom godina na kojoj smo usvojili Dinamički plan kako da te nedostatke kvalitetnije rješavamo i odgovornije pristupamo izazovima i vjerujem da će takav pristup i nakon ovog izvještaja obezbijediti da u 2018. otvorimo tri preostala poglavlja, ispunimo privremena mjerila za poglavlja 23 i 24 i na taj način stvorimo ključnu pretpostavku da uđemo u fazu pregovaračkog procesa koja podrazumijeva zatvaranje poglavlja i stvaranja pretpostavki za ubrzanu i kvalitetnu sveobuhvatnu reformu u Crnoj Gori", objasnio je predsjednik Vlade.

Marković je naglasio da Vlada ima mehanizam da odgovori na izazove koji proizilaze iz ocjena posljednjeg izvještaja.

On je ponovio da je pitanje vladavine prava ključno za ekonomski i svaki drugi napredak Crne Gore.

Federika Mogerini prethodno se sastala sa novoizabranim predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i šefom diplomatije Srđanom Darmanovićem.

Mogerini čestitala Đukanoviću pobjedu na izborima

Visoka predstavnica EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku, Federika Mogerini, izrazila je danas zadovoljstvo što je prvi međunarodni zvaničnik koji dolazi u Crnu Goru nakon predsjedničkih izbora koji se susreo sa novoizabranim predsjednikom Crne Gore, Milom Đukanovićem, i lično mu čestita pobjedu na izborima, saopštila je vladajuća Demokratska partija socijalista.

Foto: rtcg.me
Foto: rtcg.me

​Mogerini je u Tivtu, u okviru posjete regionu, istakla da joj “pričinjava posebno zadovoljstvo što je prvi međunarodni zvaničnik koji dolazi u Crnu Goru nakon predsjedničkih izbora, i što je u prilici da lično čestita pobjedu Đukanoviću, prenose portal RTCG i Antena M.

“Ona je istakla da joj je posebno drago i što dolazi nakon usvajanja paketa o proširenju u Briselu i Izvještaja u kojem se prepoznaje i dobar rad Crne Gore”, piše u saopštenju.

Đukanović je Mogerini “zahvalio na čestitki i konstatovao da ga raduje odlučnost i posvećenost Evropske komisije da zadrži otvorenost za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana”, kao i “na njenoj riješenosti da tome procesu da svoj doprinos i u uslovima prisutnih nedoumica u Evropskoj uniji”.

On je istakao da su rezultati izbora “potvrda odlučnosti crnogorskog društva da nastavi putem evropskog razvoja, što je najbolja garancija da ćemo postati dio evropskog društva”.

Prema navodima DPS-ovog saopštenja, Đukanović je posebno pozdravio odluku Evropske komisije o otvaranju pregovora sa Albanijom i Makedonijom, “što je krucijalno važno za Zapadni Balkan, kao i podstrijek da u Crnoj Gori i Srbiji nastavimo sa ispunjavanjem obaveza, a za BIH i Kosovo da istraju u svojim evropskim opredjeljenjima”.

Novi crnogorski šef države je ocijenio posebno važnim što Vlada Crne Gore već ima program postupanja u oblastima koje su apostrofirane u izvještaju EK i ističući da je “od izuzetne važnosti za budućnost regiona da se održi dijalog Beograda i Prištine”.

"Ništa bolje ne možemo uraditi za zemlje Zapadnog Balkana, niti dati bolji doprinos Evropi, od njegove evropeizacije“- istakao je Đukanović, saopštila je DPS.

U saopštenju se dalje navodi da je Mogerini “između ostalog naglasila da se Crna Gora potvrdila kao regionalni igrač, doprinoseći njegovoj stabilnosti i kroz proces demarkacije granice sa Kosovom, i pozdravila dobar odnos koji ima sa svim susjedima”.

Đukanovićeva partija navodi da je Mogerini “istakla da se raduje saradnji sa Đukanovićem na svim pitanjima od značaja za evropsku perspektivu Crne Gore i Zapadnog Balkana, respektujući njegov ugled i uticaj u region”.

Đukanović i Mogerini su se saglasili i oko značaja daljeg sprovođenja unutrašnjih reformi u Crnoj Gori u svim oblastima prepoznatim u Izvještaju o napretku, što će podstaći njen dalji napredak u pregovaračkom procesu, zaključuje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG