Linkovi

Mogerini: Istorijski značaj sporazuma o pravosudju


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i predsednica Kosova Atifete Jahjaga
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i predsednica Kosova Atifete Jahjaga

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas u Prištini da je Sporazum o pravosuđu između Beograda i Prištine bitan korak ka normalizaciji odnosa i pozdravila početak njegovog sprovođenja.

Ona je nakon razgovora sa premijerom Kosova Isom Mustafom najavila da se očekuje da će tokom leta biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla da nije važan samo nastavak dijaloga između Beograda i Prištine već i sama implementacija dogovorenog. Ona je istakla da je juče, objavljivanjem konkursa za tužioce i sudije na Kosovu, počela implementacija sporazuma o pravosuđu i da ne bi trebalo potcenjivati njegov istoriski značaj.

“Možemo mnogo sarađivati u budućnosti. Ova godina mora biti značajna za Kosovo i Evropsku uniju. Smtram da ćemo do leta biti spremni za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. To je samo birokratski čin, ali nas rukovodi ka mogućnostima da radimo zajedno, da poboljšamo trgovinu ali i politički dijalog”, rekla je Mogerini.

Premijer Kosova Isa Mustafa je nakon sastanka sa visokom predstavnicom Evropske unije kazao da evroatlanska orijentacija Kosova predstavlja volju većine građana. On je dodao da je Kosovo pretrpelo veliku štetu tokom rata, ali da je uprkos tome spremno da problem sa Srbijom reši dijalogom i komunicira sa svim zajednicama na Kosovu.

“Sinoć sam razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Razgovarali smo o budućoj saradnji Kosova i Srbije i obojica smo pokazali volju da nepredviđena pitanja rešavamo razgovorom i neposrednim kontaktima. Želim da se zahvalim visokoj predstavnici Evropske unije gospođi Mogerini na vrlo značajnoj ulozi koju je odigrala u postizanju sporazuma u pravosuđu, to je vrlo značajan sporazum za nas i ono što nas raduje jeste to da smo juče počeli sa implementacijom ovog sporazuma, jer smo otvorili radna mesta za sudije i tužioce”, kazao je Mustafa.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Fedrika Mogerini razgovarala je u Prištini i sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom.

XS
SM
MD
LG