Linkovi

Mogerini u CG: Podrška integraciji u EU prevazilazi podele


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini govori u Skupštini Crne Gore (rtcg.me)
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini govori u Skupštini Crne Gore (rtcg.me)

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, na početku turneje po državama Balkana, stigla je večeras u Podgoricu. Ona je poručila da je Evropskoj uniji stalo do Crne Gore i da su vrata EU otvorena za cio region. Obraćajući se poslanicima crnogorskog parlamenta, ona je rekla da je tužna što vidi da su sjedišta predvidjena za opozicione poslanike prazna. Poslanici kompletne opozicije boktovali su sjednicu na kojoj je gostovala Mogerini.

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku posjetu zemljama Zapadnog Balkana koja će trajati do 4. marta, počela je u Crnoj Goro, a narednih dana će boraviti u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Srbiji i Makedoniji.

Mogerini se, prije obraćanja parlamentu, sastala sa predsjednikom države Filipom Vujanovićem i predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, a potom i sa premijerom Duškom Markovićem.

Mogerini je stigla sa porukom da je posjetu regionu željela da počne upravo u Crnoj Gori, djelimično zbog pozitvne uloge koju Crna Gora ima u regionalnoj dimanici, zbog toga što ima izuzetne odnose sa svim komšijama i, takođe, zbog toga što su sjećanja na rat u ovom regionu još svježa.

Ona je kazala da EU želi zajedničku budućnost cijelog kontinenta, a da i građani Crne Gore žele isto. Ponovila je kako je regionalna saradnja suštinski važna i za EU, ali i za građane Crne Gore.

"Tužna sam što vidim da su mnoga sjedišta ovdje prazna danas i što opozicija nije prihvatila moj poziv da bude ovdje, i to ne samo što je parlament srce demokratije, već i zbog toga što znam da je podrška integraciji u EU nešto što prevazilazi partijske podjele", kazala je visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku, obraćajući se poslanicima crnogorskog parlamenta.

Ona je kazala da je Crna Gora divna zemlja, podsjetila da je na korak od NATO-a, ocijenila da je angažovana u međunarodnoj zajednici i istakla doprinos vojnim misijama. "Pregovori o pristupanju EU napreduju, tako da nema sumnje da ste vi neko ko zaista predvodi ovaj proces".

"Moja poruka je jasna - Evropskoj uniji je stalo do Crne Gore. I još više od toga - vrata EU su otvorena za cijeli region". Crna Gora može i biće dio EU, i to nije san koji je daleko od nas, kazala je Mogerini.

Ona je istakla da EU neće biti kompletna sve dok države Zapadnog Balkana ne uđu u EU. O svojoj posjeti regionu, Mogerini će izvjestiti ministre inostranih poslova EU na sastanku Savjeta za spoljne poslove 6. marta.

Marković: Vrata opoziciji otvorena

Vlada je poslala jasnu poruku pro-evropskoj opoziciji da su njena vrata otvorena i od toga više ne može da ponudi u ovom trenutku, kazao je premijer Duško Marković na zajedničkoj pres konferenciji s potpredsjednicom Evropske komisije Federikom Mogerini.

“Kad se ne razumijemo treba da razgovaramo, a ne da se udaljavamo jedni od drugih…Želim da kažem da je bojkot neprihvatljiv za Crnu Goru jer nije proevropski i nije demokratski. Vrata Vlade su otvorena, više u ovom trenutku ne možemo da ponudimo”, rekao je premijer.

On je to saopštio nakon sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Federikom Mogerini u Vili Gorica u Podgorici.

“Pristajanje na ultimatum da se ponove izbori, značilo bi poništenje političkog sistema i regularnost izbora. Pozivam na odgovornost i razum opozicionih lidera. Naša evropska perspektiva omogućava građanima nove prilike za bolji život. Državni interes je važniji od partijskog”, rekao je on.

I Mogerini je istakla da je parlament svake zemlje EU po definiciji srce demokratije, i ponovila da žali što je opozicija bojkotovala i njeno obraćanje Skupštini Crne Gore.

“Ja sam se nadala da će biti prisutni, ali se nadam da će biti drugih prilika u budućnosti. Ja se nadam da će moja poruka doprinijeti volji i sa strane vlasti i opozicije kako bismo došli do jedne normalne situacije. Nije na EU da ukaže na rješenja. Mi se obraćamo institucijama”, kazala je Mogerini.

Ona je naglasila da je posjetu regionu počela iz Crne Gore jer je ta zemlja, kako je rekla, pionir integracija.

“Neprimjerni, nediplomatski gest Federike Mogerini, prilikom posjete Crnoj Gori, doživljava se kao politička poruka EU da podržava izborne krađe, represiju i politički progon DF-a, kao i erdogenizaciju Crne Gore”, napisao je u otvorenom pismu Nebojša Medojević, funkcioner DF-a.

XS
SM
MD
LG