Linkovi

Mogerini prenela poruku evropskog jedinstva, radikali skandirali protiv EU


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini održala je govor u Skupštini Srbije praćena skandiranjem predstavnika SRS.
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini održala je govor u Skupštini Srbije praćena skandiranjem predstavnika SRS.

Evropska unija je posvećena evrointegracijama Srbije, izjavila je danas tokom posete Beogradu visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i dodala da se nada da se ta poruka čula, bez obzira na današnju buku u srpskom parlamentu.

Posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Mogerini je istakla da je ovo vreme nestabilnosti i potencijalnih napetosti, koje bi mogle da destabilizuju ne samo region i ugroze ono što je ostvareno, navela je Mogerini i poručila da je regionalna stabilnost na Balkanu je strateški interes EU:

"Put evropskih integracija je za nas strateški, ozbiljni smo i istrajni oko toga. Potrebni su nam jaki, stabilni, otvoreni, demokratski partneri u regionu, da radimo sa njima na tome. Takođe, regionalna saradnja i dobri međususedski odnosi su ključ i za ekonomski razvoj regiona."

Kako je rekao Aleksandar Vučić, Evropska unija je najvažnija destinacija za Srbiju, a najveći izazov je regionalna stabilnost. On je ponovio da će Srbija ostati čvrsto na evropskom putu, da najveću razmenu i najviše investicija u Srbiju stiže iz EU i zemalja regiona, kao i da je Srbija dala veliki doprinos regionalnoj stabilnosti.

Vučić je ukazao i na to da ekonomija stoji dobro, da Srbija ima dobar rast i minimalni deficit:

"Ti rezultati mogu da budu ugroženi samo regionalnom nestabilnošću i to je najveći problem i jedini strah koji kod nas postoji. Mi tu očekujemo u budućnosti dobru saradnju sa EU, želimo da EU uputi iste poruke očuvanja i održanja neophodne stabilnosti prema celom našem regionu."

A pre razgovora sa Vučićem u vili Mir, Federika Mogerini se obratila i poslanicima u Skupštini Srbije - tokom celog govora, poslanici Srpske radikalne stranke su uzvikivali "Srbija, Rusija, ne treba nam Unija", ali je evropska zvaničnica sa skupštinske govornice ukazala da se tokom proteklih par godina Srbija kreće jasnim putem ka Evropskoj uniji.

Ona je istakla da građani Srbije ulaze u novu izbornu kampanju i da će imati mogućnost da biraju put za budućnost. EU sa nestrpljenjem očekuje saradnju sa novim predsednikom i Vladom na putu ka EU, dodala je Mogerini:

"Moja poruka Srbiji i celom regionu je da budućnost Evropske unije neće biti u 27 članica. Zato što će umesto jedne članice, koja će eventualno da napusti Uniju, nove države članice ući u Uniju. Ja sam ubeđena da će Srbija biti jedna od njih."

Mogerini je pred poslanicima u Skupštini Srbije istakla i da je Evropa danas globalna sila, što se, kako je rekla, nekima se to ne dopada, ali to je realnost. Mi tražimo partnere koji dele sa nama naše principe i interese, a članstvo u EU nikada neće biti puka deklaracija neprijateljstva prema bilo kome, istakla je Mogerini.

XS
SM
MD
LG