Linkovi

Mogerini: Sirija nije šahovska tabla


Ispred sedišta EU u Briselu jedna nevladina organizacija podigla je "bombardovanu učionicu" u Siriji kao simbol stradanja sirijske dece.

U Briselu se vrše posljednje pripreme za ministarsku konferenciju o budućnosti Sirije i regiona, koju EU organizuje u saradnji sa Ujedinjenim nacijama. U utorak se, tim povodom, održao niz susreta sa predstavnicima organizacija civilnog društva iz Sirije a visoka predstavnica EU, Federica Moghemrini se susrela sa specijalnim izaslanikom UN-a za Siriju, Stefanom de Misturom.

U Briselu vole reći da razgovori o Siriji i nastojanja evropske aministracije da se nadje konačno. političko rješenje krvavog konflikta, nikada ni ne prestaju- gotovo da nema okupljanja ministara spoljnih poslova da se o tome ne razgovara ali uvijek uz svijest da Unija sama ne može zaustaviti konflikt.

Može podržati politički proces, odgovorili bi evropski zvaničnimci a uvod u konferenciju o budućnosti Sirije i regiona je, vjeruje se, dobar primjer za to. Pripremajući se za ministarski nivo konferencije, evropski zvaničnici su razgovarali sa predstavnicima sirijskih gradjanskih udruženja, kao i predstavnicima civilnog društva zemanja regiona. U isto vrijeme, visoka predstavnica EU Federika Mogerini je sa specijalnim izaslanikom UN-a za Siriju dogovarala posljednje detalje pred konferenciju.

"Krenuti od ljudi, osoba, je naš zajednički pristup i zato sam zadovoljna da smo ovu konferenciju počeli sa civilnim društvom - Stefano i ja smo upravo razgovarali sa predstavnicima organizacija civilnog društva u Siriji, razgovarali smo gotovo tri sata i oni će svoja gledišta, analize i vizije iznijeti i ministrima na sutrašnjoj konferenciji. Govoreći im zašto je tako važno da su sa nama ovdje, naglasili smo im: Sirija nije šahovska tabla, nije geopolitička igra, Sirija pripada sirijskom narodu i sami Sirijci treba da odluče o budućnosti svoje zemlje. i kada je politička pat pozicija tako dramatična,kao što je sada, a vojna eskalacija prijeti da bude još veća i dublja, tada su glasovi Sirijaca, običnih ljudi, od najvećeg značaja."

De Mistura: Vreme za visoku diplomatiju

Specijalni izaslanik UN za Siriju, Stefan de Mistura primećuje da je poslednjih dana donekle smanjena napetost u samoj svetskoj organizaciji.

"Vidimo to vlastitim očima da vojna eskalacija i zauzimanje teritorija nisu donijeli nikakvo političko rješenje. Naprotiv - jedino što je nakon svega pošlo za rukom generalnom sekretaru UN-a je da se u Savjetu bezbjednosti donekle snizi temperatura, koja je prijetila da ode opasno visoko. Snižena je kako bi bili u stanju ponovo da razgovaramo o političkom rješenju. Istina je da svi imaju svoje političko rješenje i na tome treba da se radi. Tu je sada vrijeme za visoku diplomatiju".

Kako su prethodnih dana naglašavali u Briselu, ambicija ministarske konferencije o budućnosti Sirije nije da donese rješenja, već da sa svojom medjunarodnim partnerima Unija potakne novi, nadati se ovaj put uspješan politički proces koji će zaustaviti civilnu tragediju i rat i Siriji donijeti trajno političko rješenje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG