Linkovi

Modi tvrdi da nije bilo upada na teritoriju Indije tokom smrtonosnog obračuna s Kinom


Vojnici indijskih pograničnih snaga (BSF) stražare na autoputu koji vodi ka Lehu, na granici sa Kinom, u Gagangiru 17. juna 2020. (Photo by Tauseef MUSTAFA / AFP)
Vojnici indijskih pograničnih snaga (BSF) stražare na autoputu koji vodi ka Lehu, na granici sa Kinom, u Gagangiru 17. juna 2020. (Photo by Tauseef MUSTAFA / AFP)

Dan nakon što je 20 indijskih vojnika ubijno u krvavom obračunu sa kinskim vojnicima duž granice na Himalajima, indijski premijer Narendra Modi rekao je da Indija nije izgubila nikakvu teritoriju.

"Niko nije upao unutar našuh granica, niti je neko sada tamo, niti je i jedna od naših ispostavi zauzeta", rekao je Modi u komentaru na televiziji koji je usledio nakon sastanka sa najvišim opozicionim liderima u petak, na kom se raspravljalo o krizi.

Na njegovo obraćanje gleda se kao na napor da se umire tenzije koje su usledile nakon najozbiljnijeg sukoba u gotvo pet decenija između dva suseda naoružana nuklearnim oružjem u visokim Himalajima, na kojima njihova granica ima mnogo spornih tačaka.

Indija i Kina optužile su jedna drugu za izazivanje sukoba koji se dogodio u ponedeljak uveče u istočnom Ladaku, zamrznutom neplodnom pustinjskom regionu koji ima strategijski značaj za obe strane.

Ranije ove nedelje, ministar inostranih poslova Indije Subramanjam Džaisankar rekao je svom kineskom kolegi da je sukob izazvan nakon što je "kineska strana pokušala da podigne objekat u dolini Galvan na našoj strani LAC", rečeno je u saopštenju indijskog ministarstva. LAC se odnosi na Liniju stvarne kontrole koja razdvaja nenaseljenu granicu između njih.

"Čitava zemlja je povređena i besna zbog koraka koje je preuzela Kina", rekao je Modi. "Indija želi mir i prijateljstvo, ali očuvanje suvereniteta je najvažnije".

Besne reakcije

Sukob je doveo do talasa građanskog gneva u Indiji. Sukobi pesnicama uz upotrebu hladnog oružja, uključujući i kamenice i paice, slika je koja se širi društvenim mrežama u Indiji.

Sa svoje strane, Kina kaže da su indijske snage prešle LAC i da su gradile utvrđenja i prepreke sa kineske strane. "Šta je ispravno, a šta pogrešno je vrlo jasno i odgovornost leži u potpunosti na indijskoj strani", rekao je u petak portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan.

Dugogodišnji sporazum između dve vojske zabranjuje upotrebu pušaka i eksploziva duž granice, kojom patroliraju snage koje su često jedne blizu drugih.

Prema izveštajima indijskih medija, 76 indijskih vojnika takođe je ranjeno u sukobu.

Modi je obećao da će braniti granicu, rekavši da su oružanim snagama Indije date odrešene ruke da preduzmu sve neophodne korake i da budu u stanju da štite indijsku teritoriju.

Indicent je intenzivirao sukob koji je počeo početkom maja, kada su indijski zvaničnici optužili kineske trupe da su prešli granicu na tri mesta.

Pokušaji smirivanja tenzije

List Tajms of Indija izvestio je u subotu da je Indija prebacila borbene avione u vazdušne baze okrenute Kini i da je rasporedila dodatne bojne brodove u region Bengalskog zaliva, što je signal da se priprema za eskalaciju. Tokom poslednjeg meseca, obe zemlje već su rasporedile dodatne snage usled tenzija koje su izazvane indijskim optužbama da je Kina ušla na indijsku teritoriju.

Vojni komandatni vode razgovore otkako je izbio sukob kako bi umirili tenzije i obe zemlje su saopštile da žele mirno rešenje. Ali, za sada se čini da nema napretka. Obe zemlje saopštavaju da komuniciraju preko diplomatskih kanala.

Opozicione partije optužile su vladu zbog toga što nije detektovala ono za šta kažu da su kineski upadi i pozvale su na čvrstu akciju u navođenju Kine da napusti indijsku teritoriju. "Zar vlada ne prima, na redovnom nivou, satelitske snimke granida naše zemlje", upitala je Sonja Gandi, liderka opozicione Kongresne partije.

XS
SM
MD
LG