Linkovi

Modernizacija opština na Kosovu kroz projekte EU


Natalija Apostolova, specijalna predstavnica EU na Kosovu, 20. septembar 2017.

Specijalna predstavnica Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova obišla je u Severnoj Mitrovici tri nedavno završena projekta finansirana od strane EU. Za novu autobusku stanicu i renoviranje Doma zdravlja i parkova utrošeno je nešto više od 1,2 miliona evra.

Za izgradnju nove autobuske stanice u Severnoj Mitrovici utrošeno je 434 hiljade evra. Ovo je prva autobuska stanica koja je nakon 1999. godine izgrađena u nekoj srpskoj sredini na Kosovu.

Za projekat “Zelena Mitrovica” u okviru kojeg je urađena rehabilitacija parkova i rekreativnih površina utrošeno je 415 hiljada evra, a za renoviranje Doma zdravlja, 385 hiljada evra.

Završene projekte obišli su šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

“Kancelarija EU će nastaviti da podržava Severnu Mitrovicu kroz projekte. Samo kroz IPA fondove Severna Mitrovica je dobila 18 projekata čija je vrednost preko 10 miliona evra. Posebno sam srećna kad vidim da sredstva EU, novac poreskih obveznika EU, pravi razliku u životu ljudi i poboljšava uslove života u zajednicama”, rekla je Apostolova.

Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice
Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice

“Ovim prostorima je potreban oporavak, a to se ostvaruje stalnim radom i ulaganjem, što rezultira boljim uslovima za život, ali i za napredovanje naših građana”, kazao je gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

Moderna autobuska stanica koju je Apostolova i zvanično predala na korišćenje opštini Severna Mitrovica će, kako je rečeno, sada zameniti sva improvizovana stajališta duž glavne gradske ulice. Međutim ona još uvek nije u funkciji.

“Datum otvaranja stanice i početak njenog rada nije poznat zbog nedostatka dozvole nadležnih institucija, ali se uskoro očekuje da dozvola bude izdata i da stanica počne sa radom“, naveo je Rakić.

U četiri opštine na severu Kosova - Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom potoku u protekle četiri godine iz fondova Vlade Kosova, Evropske Unije i « Razvojnog fonda za Sever » uloženo je nešto više od 32 miliona evra, za realizaciju 250 projekata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG