Linkovi

Mnoštvo tema pred početak evropskog samita


ARHIVA - Britanska premijerka Tereza Mej se pozdravlja sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u Briselu 19. oktobra 2017.

U četvrtak počinje decembarski EU samit sa, reklo bi se, i previše tema na stolu. Od Trampovog prizanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela,
skandala sa umiješanosti EU u zlostavljanje migranata u Libiji, do nove evropske odbrambene strukture i odluke o drugoj fazi pregovora o Bregzitu
.

Evropski lideri će naredna dva dana imagti pune ruke posla. Brojne teme su se same nametnule, a o mnogima od njih je već iskazan stav Evropske Unije. Jedna od takvih je i nedavna odluka američkog predsjednika da Jerusalim prizna kao glavni grad Izraela.

"Mi vjerujemo da Jerusalim treba da bude glavni grad dvije države. Zapadni Jerusalim glavni grad Izraela, istočni Jerusalem glavni grad Palestine. Vjerujemo da je jedini način da se to desi putem direktnih pregovora dvije strane, baziranih na granicama iz 1967. godine", rekla je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Dogovor evropskih lidera postoji i po pitanju zajedničke odbrane, plana koji bi trebao da se konkretizuje već naredne godine.

Suprotno nadanjima Londona, 27 evropskih članica čvrsto stoje na zajedničkom
stajalištu kada je u pitanju Bregzit, zato su pregovori do sada bili teški i bez vidljivog napretka. Sve do nedavnog jutarnjeg susreta britanske premijerke i predsjednika Evropske komisije, i dogovora koji bi evropskim liderima omogućio da dopuste drugu fazu pregovora o razvodu.

"Nova britanska ponuda, predstavljena od strane premijerke Mej, izgleda kao dobar sporazum i naš glavni pregovarač, Mišel Barnije je s tim u vezi sačinio pozitivnu preporuku evropskim liderima", istakao je Mati Masikas, član iz Estonije koja predsedava EU.

Rasprava se očekuje i o skandalu otkrivenom od strane organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenal gdje evropske države zatvaraju oči pred zlostavljanjem imigranata u logorima i zatvorima u Libiji, slijedeći cilj da po svaku cijenu imigrante drže dalje od evropskih granica. Tu već teško da može
biti konsenzusa o tome šta činiti, jer dobar dio evropskih država ne priznaju solidarnost u rješavanju imigranske krize, kao ni kvote odredjene od strane Evropske komisije, tako da se očekuje da će o ovome biti riječi i dugo poslije evropskog samita.

I konačno, tradicionalno se decembarsko okupljanje u Briselu bavi i proširenjem. Opredjeljenost proširenju Unije i skorom objavljivanju nove Strategije proširenja na Zapadni Balkan ne bi trebali da budu tema oko koje, bar deklarativno, Evropljani imaju različita mišljenja. Za njihov stvarni stav o tome treba pričekati vrijeme kada neka od zapadnobalkanskih država ostvari sve preduslove da zakuca na evropska vrata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG