Linkovi

Mnangagva imenovao nove članove kabineta


Novoizabrani predsednik Emerson Mnangagva, AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

Novoizabrani predsednik Zimbabvea, Emerson Mnangagva, imenovao je visoke vojne zvaničnike na najviše pozicije u svom kabinetu, prenela je državna televizija.

U kabinet nije izabran nijedan član opozicione partije, što umanjuje nade da će Mnangagva težiti stvaranju sveobuhvatnije političke klime od svog prethodnika Roberta Mugabea.

General Sibusio Mojo, koji je ranije na državnoj televiziji najavio vojno preuzimanje vlade i Mugabeov kućni pritvor, izabran je na mesto ministra spoljnih poslova.

Šef ratnog vazduhoplovstva , Perens Širi, koji je povezan sa masovnim ubistvima 20.000 civila počinjenim tokom Mugabeovog terora u Matabelelandu u zapadnom delu Zimbabvea, biće novi ministar poljoprivrede i prirodnih resursa

Kris Mucvangva, lider uticajnog udruženja ratnih veteran čiji su se članovi, borci za slobodu, borili uz Mugabea tokom bitke za oslobođenje zemlje, novi je minister informisanja.

Veliki broj preostalih članova kabineta zadržao se iz Mugabeove vlade.

Mugabe je bio najstariji šef države. Vlast je preuzeo prvo kao premijer, a potom na mesto predsednika stupio 1980. godine kada je Zimbabve stekao nezavisnost od Britanije i okončao vladavinu bele manjine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG