Linkovi

Mladić odbio da svedoči na sudjenju Karadžiću


Ratko Mladić pred Haškim tribunalom 28. januara 2014.
Ratko Mladić pred Haškim tribunalom 28. januara 2014.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić pojavio se u ulozi svjedoka na haškom suđenju bivšem predsedniku RS, Radovanu Karadžiću, ali je rekao da ne želi da svedoči.

Bivši komandant vojske bosanskih Srba 71. godišnji Ratko Mladić, koji je optužen za genocid, pojavio se danas na suđenju nekadašnjem predsedniku Republike Srpske 68. godišnjem Radovanu Karadžiću. Mladić je prvo odbio da položi zakletvu uz obrazloženje da mu je savest čista i naveo da ne priznaje Haški tribunal

Mladić je nekoliko puta zatražio da pročita svoju izjavu koju je spremio za ovo ročište, ali je sudsko veće navelo da to nije u skladu sa pravilima. On je zatim povišenim tonom rekao: "Ja Haški sud ne priznajem, to je NATO tvorevina, to nije sud pravde, to je satanski sud koji sudi nama što smo Srbi, što branimo svoj narod od vas."

Predsedavajući sudija ga je tada prekinuo i upozorio da ga može teretiti za nepoštovanje suda, ukoliko nastavi tim tonom i ne položi zakletvu.

Mladić je tada ipak pročitao zakletvu, i zatražio da mu iz pritvora donesu zubnu protezu koju je zaboravio. Na sva Karadžićeva pitanja Mladić je imao isti odgovor:

"Gospodine predsedničke, ja ne mogu i ne želim da svedočim, zbog mog zdravstvenog stanja."

Mladića je odbrana Radovana Karadžića pozvala da svedoči u procesu koji se vodi protiv Karadžića po 11 tačaka optužnice, među kojima je i ona za genocid u Srebrenici.

Današnji susret Karadžića (68) i Mladića (70) bio je njihov prvi susret od rata u BiH.

Mladić je i ranije odbijao da svedoči u procesu protiv Karadžića, navodeći svoje zdravstveno stanje kao uzrok, ali i činjenicu da bi se time samooptužio, jer je za vreme sukoba u BiH, Mladić bio vojni lider bosanskih Srba, a Karadžić politički, što znači da je komandant snaga bosanskih Srba naređenja primao od predsednika RS Radovana Karadžića.

Mladića je ipak Sudsko veće Tribunala na svedočenje obavezalo 23. januara.
XS
SM
MD
LG