Linkovi

Mladi u Srbiji žele jakog lidera, okretanje Rusiji, iseljavanje na Zapad


Predstavljanje istraživanje Krovne organizacije mladih o položaju i shvatanjima mladih u Srbiji, povodom Svetskog dana mladih, u Medijacentru u Beogradu, 12. avgusta 2019. (Foto: Medijacentar Beograd)
Predstavljanje istraživanje Krovne organizacije mladih o položaju i shvatanjima mladih u Srbiji, povodom Svetskog dana mladih, u Medijacentru u Beogradu, 12. avgusta 2019. (Foto: Medijacentar Beograd)

Gotovo 60 odsto mladih smatra da je Srbiji potreban jak lider kojeg će narod slediti, što je značajan skok u odnosu na 2017. kada je takav stav imalo 39 odsto. Podrška Evropskoj uniji pada - samo 21 odsto mladih smatra da spoljna politika Srbije treba da bude okrenuta ka EU, 28 odsto podržava učlanjenje u evropsku porodicu, 40 odsto je protiv, dok 33 odsto smatra da Srbija treba da se orijentiše ka Rusiji. Istovremeno, dve trećine mladih želi da se iseli iz Srbije, od kojih 60 odsto želi u Evropsku uniju i zemlje Zapada.

Ovo su rezultati istraživanja koje je predstavljeno na Svetski dan mladih u Medijacentru u Beogradu, u sklopu Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, čiji je autor Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

Istraživanje je sprovedeno od maja do jula, u njemu je učestvovalo 1.238 osoba starih od 15 do 30 godina.

Rezultati su pokazali da tek svaka četvrta mlada osoba smatra da bi se u Srbiji živelo bolje ako bi bila deo EU, dok gotovo isto toliko misli da bi život bio lošiji.

Procenat mladih koji su zainteresovani za politiku u Srbiji opao sa 31 odsto u prošloj godini na 24,2 odsto u 2019, a tome je najviše doprinelo rasprostranjeno uverenje kod mladih da nemaju uticaja na političke procese i odluke.

"Redovno na izborima glasa 40 odsto mladih, povremeno njih 27,6 odsto dok nešto više od 32 odsto nikad ne izlazi na glasanje. Većina ispitanika, njih 42 odsto, navodi da ne glasaju jer su 'svi političari isti' dok 31,6 odsto mladih smatra da trenutno nemaju kandidata za koga bi glasali", rekao je predstavljajući izveštaj generalni sekretar KOMS Stefan Đorđević.

Većina mladih smatra da su lična poznanstva i kontakti, kao i članstvo u nekoj partiji važniji za dobijanje posla od obrazovanja. Visoko obrazovanje, prema mišljenju ispitanih mladih, diskreditovano je lažnim diplomama i fantomskim privatnim fakultetima, zbog čega mladi odlaze u inostranstvo jer se tamo više ceni njihovo znanje.

Čak 88 odsto ispitanih smatra da mladi nisu dovoljno zastupljeni u medijima. Informišu se mahom preko mobilnih telefona, odnosno preko društvenih mreža, i preko televizije. Čak 71 odsto smatra da u Srbiji ne postoji sloboda medija.

Kada je reč o poverenju mladih u javne ličnosti, pozitivnu ocenu na skali od jedan do pet dobili su samo poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, sa ocenom 2,1 i ministar omladine i sporta Vanja Udovičič sa dvojkom, dok je šef države Aleksandar Vučić dobio prosečnu ocenu 1,6.

Stefan Đorđević je rekao je da postoji politička volja da se poboljša položaj mladih, ali da u Sektoru za omladinu Ministarstva za omladinu i sport radi samo devet zaposlenih, dok je prethodnom pomoćniku ministra za pitanja mladih istekao mandat, a novi nije imenovan. Takođe, kada se prati aktivnost tog ministarstva preko društvenih mreža, vidi se gotovo potpuna posvećenost pitanjima sporta, dok se mladi gotovo uopšte ne pominju.

I budžet tog ministarstva okrenut je sportu, a samo 22 odsto odlazi na mlade. To znači da budžet za mlade predstavlja 0,09 odsto državnog budžeta Srbije, rekao je Đorđević.

Selmedin Rovčanin, v.d. predsednika Upravnog odbora KOMS-a rekao je da u Srbiji postoji solidan institucionalni i zakonski okvir za bavljenje mladima. Gde onda grešimo, ako sve više mladih želi da ime, ako ne veruje u institucije i ako slabi poverenje u Evropsku uniju koja nam je cilj, upitao je Rovčanin.

Generalna Skupština UN ustanovila je 12. avgust kao Međunarodni dan mladih, a u Srbiji se slavi od 2007. godine.

Dobar deo mladih koji odu se ne vraća

Mladi sve više odlaze iz Srbije, na prvom mestu zbog verovanja da će u inostranstvu imati bolju perspektivu prilikom školovanja, a kasnije i zaposlenja. Nažalost, dobar deo njih se ne vraća, izjavila je povodom Međunarodnog dana mladih poverenica Brankica Janković.

Nasilje je jedan od velikih problema sa kojima se mladi susreću, posebno vršnjačko nasilje, kao i diskriminacija, rekla je poverenica i navela da je prema podacima više od polovine mladih izloženo nekoj vrsti nasilja.

A ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević poručio je danas da Vlada Srbije ulaže u unapredenje položaja mladih svih uzrasta i njihov ostanak u zemlji.

Ministarstvo je kroz institucije socijalne zaštite zbrinulo više od 6.000 dece i mladih bez roditeljskog staranja i sa smetnjama u razvoju smestivši ih u približno 4.500 hraniteljskih porodica, što Srbiju svrstava u zemlje sa najnižom stopom dece i mladih na rezidencijalnom smeštaju, navodi se u saopštenju.

Omladina Demokratske stranke Srbije danas je saopštila da zahteva od Vlade i resornog ministarstva da se pod hitno imenuje pomoćnik ministra koji će biti zadužen za omladinu, jer se na to imenovanje čeka punih osam meseci.

Potpredsednik Demokratske stranke Dejan Nikolić danas je ocenio da je stvaranje afirmativne atmosfere i pozitivnog vrednosnog sistema u društvu za mlade, veliki posao i izazov za novu generaciju političara.

Bez reforme obrazovnog sistema, nove politike stimulisanja privrede za zapošljavanje mladih ljudi i kreiranje potpunog novog društvenog narativa koji će razumeti i prihvatiti i rođeni 2002. taj posao nije moguć, ukazao je Nikolić u pisanoj izjavi i predložio da se posle promena u Srbiji otvori dijalog na tu temu, kao prioritet.

XS
SM
MD
LG