Linkovi

Protest u severnoj Mitrovici


Protest u severnoj Mitrovici
Protest u severnoj Mitrovici

Pod sloganom "Nećemo carinu, hoćemo izbore" Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice poručili su da se neće složiti sa uspostavljanjem carina na severu Kosova. Oni su zatražili da Vlada Srbije i na Kosovu raspiše lokalne izbore.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović optužio je vlast u Beogradu da zarad everointegracija ispunjava diktate iz Brisela, a to su prema njegovoj oceni, granice između Kosova i centralne Srbije, regionalno predstavljanje Kosova, sloboda kretanja za EULEX i gašenje srpskih institucija. On je zatražo da Beograd raspiše lokalne izbore i na Kosovu podsetivši da tokom proteklih godina sa izborima nije bilo problema.

Tražimo od Skupštine i svih stranaka da se ponište oni sporazumi koji nam uzimaju budućnost, koji ugrožavaju nacionalne i državne interese u celini. Tražimo da se ponište od strane Ustavnog suda. A naša glavna tema danas jesu izbori. Moramo se izboriti za izbore”, rekao je Ivanović.

S druge strane predsednik Srpskog pokreta obnove na Kosovu Randjel Nojkić za Glas Amerike kaže da Srbija treba da organizuje parlamentarne izbore na Kosovu, ali da ne treba da raspisuje lokalne, jer su oni u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Na taj način Srbi bi shvatili da mogu da se bore za svoja prava i u parlamentu Srbije, ali i da Srbija nije na njih zaboravila. S druge strane mislim da se mnogo manipuliše oko tih lokalnih izbora tako što se ljudima govori da ako se ne raspišu lokalni izbori, da će mnogo ljudi ostati bez posla, što u stvari nije tačno. Po Ahtisarijevom planu Srbija ima pravo na finansiranje svojih gradjana”, kazao je Nojkić.

Sa skupa u Mitrovici oko 1000 okupljenih građana uputilo je podršku Srbima koji su u subotu uhapšeni u Kosovskom pomoravlju.Tokom protesta saobraćaj je preusmeravan na sporedne ulice. Skup je protekao bez incidenata.

XS
SM
MD
LG