Linkovi

Protesti podrške Oliveru Ivanoviću


Protests podrške Oliveru Ivanoviću, Priština, 10. avgust 2015.
Protests podrške Oliveru Ivanoviću, Priština, 10. avgust 2015.

U severnoj Mitrovici i u Prištini danas su održani protesti sa zahtevom Euleksu da se omogući odbrana sa slobode Oliveru Ivanoviću, koji od pre tri dana štrajkuje glađu, zbog odluke sudskog veća da mu produži pritvor do 6. oktobra.

Oko stotinak građana, među kojima su bili i članovi porodice Olivera Ivanovića zatražili su danas sa protesta koji je održan ispred glavnog štaba Euleksa u Prištini, da se Oliveru Ivanoviću hitno omogući odbrana sa slobode.

Zamenica predsednika SDP-Doliver Ivanović Ksenija Božović rekla je da je očekuje brzu reakciju EULEKS-a jer je zdravstveno stanje Ivanovića loše.

Mi imamo samo jedan zahtev, a to je momentalno puštanje na slobodu Olivera Ivanovića i očekujemo da EULEKS to uradi odmah”, rekla je Božovićeva

Protest u Prištini organizovali su građani, intelektualci I novinari, a okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo “Politički zatvorenik” i “Pravda da, politizacija pravde ne”. Jedan od organizatora protesta, Živojin Rakočević rekao je da su građani, intelektualci i novinari odlučili da dođu ispred Euleksa kako bi odatle rekli da je Oliver Ivanović politički zatvorenik.

“Olivera Ivanovića drže u zatvoru zbog formiranja Specijalnog suda praveći time jedan lažni balans koji nema nikakvog osnova i protiv tog balansa i protiv takvog etničkog pristupa smo se mi i okupili. Želimo da kažemo i poručimo Euleksu da ne može biti političkih zatvorenika, a ovaj čovek je prema onome što sada vidimo, prema onome što iznutra znamo, politički zatvorenik”, rekao je Rakočević

Skup ispred Euleksa u Prištini obezbeđivali su pripadnici Kosovske policije, a incidenata nije bilo.

Prethodno je protest održan I u severnom delu Kosovske Mitrovice, a zahtev da se Ivanoviću omogući odbrana sa slobode predat je u zgradi Euleksa u Kosovoskoj Mitrovici. Protestu u severnoj Mitrovici pored blizu hiljadu građana prisustvovali su I predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović, gradonačelnici severne Mitrovice I Zvečana Goran Rakić I Vučina Janković I predsednik privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić.

“Tužilaštvo je do sada saslušalo 47 svedoka u slučaju Olivera Ivanovića I iko od njih nije direktno optužio okrivljenog za dela koja mu tužilaštvo stavlja na teret I zato opravdano smatramo da je zatočen samo zato što je Srbin”, rekao je novinarima na protestu u Mitrovici gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

Oliver Ivanović nalazi se u pritvoru od 27.januara prošle godine. Optužen je da je 14. aprila 1999. godine i 3. februara 2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovnistva i podsticao na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici. Pre nekoliko dana produžen mu je pritvor do 6. Oktobra, a Ivanović zbog toga od petka štrajkuje glađu

XS
SM
MD
LG