Linkovi

Mit Romni pobedio u Ohaju, trka se nastavlja


Mit Romni sa suprugom En pozdravlja pristalice u Bostonu. (AP Photo/Stephan Savoia)
Mit Romni sa suprugom En pozdravlja pristalice u Bostonu. (AP Photo/Stephan Savoia)

Bivši guverner Masečustesa Mit Romni (Mitt Romney) pobedio je na stranačkim izborima u Ohaju, ključnoj od 10 država u kojima su se pretendenti na republikansku predsedničku nominaciju nadmetali u takozvani “Super utorak”.

Romni je u neizvesnoj trci pobedio bivšeg senatora iz Pensilvanije Rika Santoruma (Rick Santorum) i tako uvećao prednost u broju osvojenih mesta za delegate koji će ga podržati na izbornoj konvenciji. Romni je pored Ohaja, još slavio u svom Masečusetsu, u Virdžiniji (gdje nisu učestvovali ni Santorum ni Gingrič), Vermontu, Aljasci i Ajdahu.

Prema izlaznim anketama Romni je dobio podršku umerenih republikanaca koji traže jakog kandidata da se suprotstavi predsedniku Obami u Novembru.

“Noćas prebrojavamo delegate za konvenciju i situacija je dobra. Takođe brojimo dane do novembra i to izgleda još bolje. Sa vašim glasom u Masačusetsu i pobedom stićićemo do Bele kuće.”, poručio je Romni pristalicama u Bostonu.

Preliminarni rezultati izbora po državama. Izvor podataka: Associated Press (Napomena: Santorum i Gingrič nisu učestvovali na izborima u Virdžiniji)
Preliminarni rezultati izbora po državama. Izvor podataka: Associated Press (Napomena: Santorum i Gingrič nisu učestvovali na izborima u Virdžiniji)

Senator Santorum je, pored tesnog poraza u Ohaju, dobio podršku Tenesija, Oklahome i Severne Dakote. Njegov uspeh u tim državama signalizira nastavak trke za bar još nekoliko sedmica. Santoruma podržavaju konzervativniji glasači, posebno oni koji brinu o društvenim pitanjima i oni koji žele da smanje uticaj i veličinu federalne biroktratije.

Njut Gingrič (Newt Gingrich) je slavio u svojoj Džordžiji, ali nije uspio da dobije podršku država na jugu zemlje, poput Tenesija I Oklahome, u kojima je dobio Santorum. On je, i pored toga, najavio da ostaje u trci i da će se nadmetati naredne nedjelje u Alabami i Misisipiju.

I Ron Pol (Paul), koji ni nakon Super utorka nije pobijedio ni u jednoj saveznoj državi, rekao je pristalicama u Severnoj Dakoti da ne namerava da odustane.

Predviđeno je da stranački izbori traju do juna, ukoliko neki od kandidata pre toga ne obezbijedi potrebnu većinu od 1144 delegata za stranačku konvenciju koja će u Avgustu, u Tampi potvrditi nominaciju.

FOTOGALERIJA: Republikanski "Super utorak"

Povezani članci

XS
SM
MD
LG