Linkovi

Rekordno nizak vodostaj Misisipija


Delta reke Misisipi
Delta reke Misisipi

Manjak padavina u centralnim delovima Sjedinjenih Država, izazvao je krizu na reci Misisipi.

Najvažniji unutrašnji vodeni put u zemlji se bliži najnižem vodostaju svih vremena, što bi moglo znatno da poremeti saobraćaj. Saradnik Glasa Amerike Kejn Farabo izveštava da američka Obalska straža, koja odlučuje o saobraćaju na reci, jednim okom prati pad vodostaja, a drugim gleda u nebo, nadajući se kiši.

Članovi posade motornog broda američke Obalske straže „Gaskoneid“, bore se da održe protok saobraćaja na reci Misisipi. Dok nivo vode nastavlja da opada, zeleni i crveni plovci kojim se označavaju plićaci, jedine su oznake koje stoje između uspešne plovidbe po reci i – nesreće.

„Plovni put se sužava, tako da je sve manje prostora za manevrisanje, što znači da vetar koji vas skreće i sve plića voda veoma otežavaju plovidbu.“

Ona je u stvari toliko otežana, da će se neke barže zaglaviti u stenama ili plićacima, ako se usude da skrenu iz 100 metara širokog i 2 metra i 70 centimetara dubokog kanala. Cilj Obalske straže je da to predupredi, a Rajan Kristensen objašnjava da je to sve teži zadatak s obzirom na povlačenje rečne vode.

„Rekao bih da je prilično teška situacija. Ima mnogo mesta gde dva broda ne mogu da se mimoiđu, tako da je to sada jednosmerni saobraćaj, odnosno moraju da se mimoilaze jedan po jedan.“

Barže koje plove uz i niz reku Misisipi, svake godine prevezu robu u vrednosti od sto milijardi dolara. Bilo kakav poremećaj tog transporta može da ima ozbiljne posledice po američku ekonomiju.

Mi tuda prevozimo naftu, amonijak, ugalj, sve žitarice, sve vrste poljoprivrednih proizvoda... To znači da ovaj vodeni put stvarno ima kritični značaj.“

Taj kritično važan put je žila kucavica i za kompaniju „AEP rečne operacije“, Martija Hetela.

„Mi unutrašnjim vodenim putevima transportujemo oko 70 miliona tona robe, na oko 3250 barži.“

Mesto na kojem Hetel stoji na obali reke Misisipi u blizini Sent Luisa je obično pod vodom. On objašnjava da će vodostaj još više da opadne, ako uzvodno ne bude više padavina.

„Oko 60 odsto vode koju vidite iza mene dolazi iz reke Mizuri, tako da će vodostaj u Sent Luisu svakako opasti, ako armijska inžinjerija smanji dotok vode iz Mizurija.“

Ali povećanje dotoka iz Mizurija je i politički i u pogledu životne sredine vrlo osetljiva odluka. Povećanje dotoka uzvodno bi moglo brzo da reši neke probleme koji se javljaju nizvodno na Misisipiju, ali bi takođe moglo da utiče na vodostaj u celom sistemu, pogotovo bez znatnijih padavina u narednom periodu. Hetel kaže da bi ta alternativa mogla da bude podjednako loša.

„Rečni saobraćaj između Sent Luisa i Kaira u Ilinoisu će verovatno da stane, ako se ne učini nešto da se poveća dotok vode. A jedina mogućnost da se to učini, jeste da se iz reke Mizuri ispuste dodatne količine vode.

U međuvremenu, američka Obalska straža nastavlja da istražuje moguće kurseve i usmerava barže prema prolazima u plitkoj vodi, istovremeno se nadajući spasonosnoj kiši, ili snegu.
XS
SM
MD
LG