Linkovi

Porodice nestalih traže rezultate


Članovi Udruženja žena sa Kosova i Metohije obeležili su Medjunarodni dan nestalih u centru Beograda.

Povodom Međunarodnog dana nestalih srpska udruženja porodica nestalih obratila su se Evropskoj uniji kao i vlastima država u regionu da ubrzaju i konačno reše probleme nestalih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Članovi regionalne Koordinacije udruženja porodica nestalih sa područja bivše Jugoslavije zatražili su danas od EU da ne dozvoli nijednoj državi regiona da postane njen član dok ne reši sudbinu nestalih osoba za koje je odgovorna. Na skupu održanom u centru Beograda povodom Međunarodnog dana nestalih pročitano je pismo u kome se od vlasti država regiona je traži da se suoče s prošlošću i istinom o stradanjima u proteklom ratu, ne obazirući se na političke interese

"Od svih parlamenata, sabora, skupština, veća i svih izvršioca vlasti i predstavnika političkih partija zemalja u regionu sa prostora bivše Jugoslavije tražimo da prestanu sa licitiranjem i zloupotrebom žrtava kreirajući kojekavke spiskove i plasirajući lažna obećanja", poručila je Olgica Božanić, član UO Regionalne koordinacije srpskih udruzenja nestalih.

A na konferenciji za novinare održanoj povodom Dana nestalih, zbog spore dinamike rasvetljavanja sudbine nestalih, srpska udruženja porodica nestalih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije zatražila su da države otvore sve arhive i formiraju jedinstvenu bazu podataka, kako bi se ubrzao i okončao ovaj proces:

"Za ostvarenje naših osnovnih prava porodice biju bitku sa administracijom, sa opštinama i zvaničnicima radi ostvarenja svojih prava. Živimo u uslovima ispod svakog ljudskog dostojanstva. Dobro smo upoznati sa istorijatom i rezultatima svih bivših i sadašnjih komisija, radnih grupa i timova za razrešenje naših problema. Ali rezultata je nažalost malo", primećuje Verica Tomanović, predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji.

Kako se još čulo danas od 13.714 nestalih osoba za kojima se još traga, više je od 4.000 Srba - od toga se u Bosni i Hercegovini traga za 1.756 Srba, u Hrvatskoj za 2.130 i na Kosovu i Metohiji za 521 osobom, uglavnom srpskim žtrvama. Po rečima predstavnika srpskih udruženja nestalih, u Hrvatskoj se čeka na identifilaciju još 369 posmrtnih ostataka Srba, a nadležni do danas nisu ekshumirali 385 poznatih grobnica. Po podacima koji su izneti danas, ne postoji opravdanje zbog čega je u poslednje tri godine u Bosni i Hercegovini identifikovano 3.300 posmrtnih ostataka Bošnjaka i samo 70 Srba.

XS
SM
MD
LG