Linkovi

Miščević: EU integracije - posao za celo društvo


Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU
Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU

Država, ali i civilni sektor, kao i sindikati, komore, udruženja poslodavaca moraju da budu partneri na putu evropskih integracija, jer to je posao u koji treba da bude uključeno celo društvo - osnova je poruka sa današnjeg sastanka Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva izmedju Srbije i EU.

U procesu evropskih integracija ima i biće problema, s obzirom da je to unutrašnji proces reformi u Srbiji, koji je opterećen i dodatnom obavezom normalizacije odnosa sa Prištinom, izjavila je danas šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

Na sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora, na kojem se sagledava stanje evropskih integracija, migracije i prava migranata, Miščević je istakla da je jedna od važnih tema reformi uključenje celog društva u proces evrointegracija:

"To znači uključivanje svih delova društva u proces evropskih integracija. To nije proces samo za Vladu Srbije, Pregovarački tim ili ministarstva, već i za celokupno društvo. U tom procesu je uloga širokog civilnog društva, ne samo nevladinih organizacija, nego i sindikata, privredne komore, poslodavačkih i radničkih udruženja, ali i instituta i fakulteta je nemerljivo važna."

Kako je rekao državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević, Vlada Srbije u civilnom društvu i poslodavcima gleda partnere, sa kojima se ponekad ne slaže oko nekih tema i predloga, ali je važno da rezultat razgovora bude dogovor, smatra Ivanišević. Govoreći o migrantskoj krizi, on je rekao da su izbeglice pod kontrolom Vlade Srbije i da građani nemaju razloga za zabrinutost:

"Ne možemo dozvoliti da neko u našoj državi organizuje migrante i pokazuje im neki krivi put. Mi se migracijama bavimo već dve i po godine na vrlo jasan i konkretan način, primili smo pohvale i od prijatelja, i od onih koje možda ne smatramo prijateljima, iz celog sveta."

A kako je danas ocenila predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić, izbeglička kriza je pokazala da Zapadni Balkan nije na spoljnim granicama već da je unutar Evropske unije i da je vezan za sve odluke koje će EU doneti. Govoreći na promociji drugog broja Spoljnopolitičkih svezaka "Srbija na izbegličkoj ruti", Minić je rekla da postoji opasnost po zemlje regiona od ulaska i izlaska migranata iz njih.

XS
SM
MD
LG