Linkovi

Na samitu o Libiji dogovoreno da se poštuje embargo na oružje


Grupna fotografija učesnika samita o Libiji u Berlinu
Grupna fotografija učesnika samita o Libiji u Berlinu

Sukobljene strane u Libiji i oni koji ih podržavaju saglasili su se na samitu u Berlinu da poštuju embargo na oružje i da se pojačaju napori da se postigne trajni prekid vatre na terenu, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Nemački šef diplomatije Hajko Mas je rekao da će radna grupa za Libiju utvrditi naredne korake koji su potrebni da bi se postigao prekid vatre, prenosi Rojters.

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je da je Italija spremna da preuzme vodeću ulogu u nadgledanju primene dogovora o prekidu vatre.

Lideri dvanaest zemalja razgovarali su u Berlinu o izgledima za trajni prekid vatre u Libiji u kojoj su sukobljene dve vlade.

Pregovorima su prisustvovali i lideri dve suprotstavljene vlade - bivši general Kalifa Haftar i Fajez Saraj, kao i predstavnici UN, EU, Afričke unije i Arapske lige. Samitu prisustvovao je i američki državni sekretar Majk Pompeo.

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji podržavaju suprotstavljene strane, pozvali su ranije Haftara da "prestane sa neprijateljskim ponašanjem".

Turska i Rusija uspele su da izdejstvuju privremeni prekid vatre prošle nedelje, ali zaraćene strane u Libiji su se međusobno optuživale za kršenje dogovora.

Portparolka Stejt departmenta rekla je da je državni sekretar SAD Majk Pompeo pred samit "naglasio potrebu za trajnim prekidom vatre, mirovnim procesom u kojem posreduju UN i okončanjem strane intervencije u Libiji".

Sukobljene vlade u Libiji, koje predvode Haftar i Saraj, bore se od ubistva Moamera Gadafija 2011. Haftarove snage su zauzele ključnu mediteransku luku Sirt, a borba za glavni grad Tripoli traje od aprila.

Od početka rata stradalo je 280 hiljada civila i oko dve hiljade vojnika, dok su stotine hiljada ljudi izbegle iz zemlje.

XS
SM
MD
LG