Linkovi

Lajčak: Nema alternative dijalogu


Izvršni direktor Evropske službe za spoljne poslove, Miroslav Lajčak, govori u Centru za strateške i međunarodne studije
Izvršni direktor Evropske službe za spoljne poslove, Miroslav Lajčak, govori u Centru za strateške i međunarodne studije

Komentarišući dijalog Beograda I Prištine, izvršni direktor za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za spoljne poslove Miroslav Lajčak rekao je za Glas Amerike da bi želio da se on pojača i uključi više političkih pitanja. Lajčak međutim smatra da sam dijalog nije dovoljan za rešavanje problema sa graničnim prelazima na sjeveru Kosova.

Zvaničnik Evropske unije za naš program ističe da je dijalog Srbije i Kosova izuzetno važan.

“To je prvi i jedini kanal direktne komunikacije Beograda i Prištine i mislim da je u interesu svih da održe i ojačaju taj kanal. To je važno ne samo za Beograd i Prištinu, već i za Evropsku uniju i Sjedinjene Države, da znaju da oni mogu da sjednu za istim stolom i razgovaraju o pitanjima koja su, prije svega, važna za svakodnevni život ljudi, ali su i političke prirode. Želio bih da se taj dijalog pojača i uključi sve više političkih pitanja i da postane stalni instrument za Srbiju i Kosovo da razgovaraju o postojećim problemima. Ne vidim alternative dijalogu. Možemo da idemo od Beograda do Prištine, ali to nije isto. Kroz dijalog, naši partneri u Beogradu i Prištini se navikavaju na to da upoznaju jedni druge, razgovaraju, nalaze zajednička rješenja i prave kompromise”.

Lajčak smatra da bi u okviru dijaloga trebalo razgovarati i o sporu u pogledu graničniih prelaza na sjeveru Kosovu.

“Ne možete da ignorišete tako važno i osjetljivo pitanje, ali očigledno sam dijalog nije dovoljan da se riješi taj problem. Potreban je takođe veoma jasan i čvrst stav Sjedinjenih Država i Evropske unije kojim se naglašava da su barikade i bilo koji elementi koji dovode do de fakto podjele sjevera Kosova - potpuno neprihvatljivi i da neće biti tolerisani“.

Slovački diplomata ističe da je u interesu svih da se što prije riješi taj problem. Na pitanje da li očekuje da će Srbiji u decembru biti odobren status kandidata za članstvo u EU, Lajčak kaže da ne želi da prognozora odluku evropskih lidera.

“Vjerujem da je mišljenje Evropske komiisje pažljivo napisano i izbalansirano i pozdravljeno od strane Srbije, koja zna šta je potrebno uraditi. Vjerujem da je u Srbiji postignut znatan napredak. Zatvaranje poglavlja sa Haškim tribunalom je izuzetan uspjeh i to treba prepoznati. Zemlje članice sada žele da vide sporovođenje obaveza koje je Srbija već prihvatila u dijalogu sa Prištinom."

Izvršni direktor Evropske službe za spoljne poslove ne smatra da će trenutna finanansijska kriza uticati na proces proširenja unije na Zapadni Balkan.

“Istina je da Evropska unija prolazi kroz težak i neizvjestan period u rješavanju unutrašnjih pitanja, ali to nije promijenilo ništa u našoj riješenosti da uvedemo zemlje Zapadnog Balkana u našu porodicu. Dosledno sprovodimo našu politiku i kada pogledate napredak iz godine u godine vidjećete takođe da implementiramo ono što smo zacrtali, tako da nema razloga za pesimizam. Moramo da se usredsredimo na posao koji treba obaviti na terenu, u zemljama zapadnog Balkana i mogu da vas uvjerim da će Evropska unija uraditi svoj dio posla. Apsolutno sam siguran da nema bolje perspektive i alternative evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana. Tako da umjesto kritikovanja Evropske unije, predložio bi da svi zajedno radimo, Evropska unija i Sjedinjene Države, kako bi ta evropska perspektiva bila realnost”.

Miroslav Lajčak je o politici Evropske unije na Zapadnom Balkanu danas govorio na konferenciji o novom transatlantskom pristupu regionu, sa naglaskom na odnose Srbije i Kosova i situaciju u Bosni i Hercegovini, koju je u Vašingtonu organizovao Centar za strateške i međunarodne studije

XS
SM
MD
LG