Linkovi

Pemberton: Izbor između dve vizije Amerike


Rajan je u srcu desničkarski ideolog i snažan konzervativni idealista, smatra Mirijam Pemberton
Rajan je u srcu desničkarski ideolog i snažan konzervativni idealista, smatra Mirijam Pemberton

Saradnica Instituta za političke studije u Vašingtonu kaže da je otpala mogućnost da glasanje bude referendum o uspehu Obamine administracije

O ekonomskim i socijalnim gledištima novog republikanskog potpredsedničkog kandidata Pola Rajana, za Glas Amerike govori saradnica vašingtonskog Instituta za političke studije, Mirijam Pemberton.

Pemberton: “Rajan je u srcu desničarski ideolog, koji veruje da mi svi moramo ili da plivamo ili da potonemo; da je svako za sebe, da se svako mora osloniti na sebe, drugim rečima, on je snažan konzervativni individualista. Takva filozofija se odslikava u njegovom budžetskom planu, koji je uglavnom fokusiran na ukidanje federalnih programa, osim sredstava za Pentagon. Rajanov budžet je na početku bio interno balansiran i predviđao ukidanje ili smanjenje sredstava za sve federalne programe da bi ove godine otvoreno kritikovao Sekretarijat za odbranu zbog nedovoljnih finansijskih zahteva. Dakle, imate ukidanje sredstva na jednoj strani i potencijalno neograničenu potrošnju na drugoj”.

Glas Amerike: Kakvi su Rajanovi stavovi u pogledu socijalnih programa kao što su socijalno osiguranje i zdravstveni sektor?

Pemberton: “Rajan je bio primarna pokretačka snaga koja je gurala predsednika Buša 2005. da u suštini ukine penzioni program poznat kao ‘socijalno osiguranje’. Buš je prihvatio tu ideju i založio se za nju, ali ona nije privukla podršku, pošto je građanima taj program važan, od kako je stvoren, 1930-ih i jasno su je odbacili. Građani nisu želeli da taj program postane privatizovana forma beneficija, u koju bi građani ulagali samoinicijativno i u raznim finansijkim institucijama, tako da bi kasnije ta primanja bila i neizvesna i nesigurna.

U pogledu zdravstvenih programa, Rajanov plan za zdravstvenu zaštitu predviđa da se ti programi stave u nadležnost pojedinih država, što bi značilo da one države koje bi smatrale da nije važno da obezbede zdravstvenu negu najviše pogođenim građanima, to ne bi morale da učine. U pogledu programa “Medicare” Rajanovom filozofijom bi se taj program pretvorio u sistem privatnih štednih računa, na koje se ne bi plaćao porez, ali bi se koristio samo za zdravstvene izdatke, sa ograničenim beneficijama, tako da ako bi starijim građanima ponestalo novca, oni bi ostali zdravstveno nezaštićeni”.

Glas Amerike: Sa tako konzervativnim političkim programom svog potpredsedničkog kandidata, kakve su šanse Romnija u trci za predsednički položaj?

Pemberton: “Pre izbora Rajana za potpredsedničkog kandidata postojala je mogućnost da predsednički izbori jednostavno budu referendum o dosadašnjem uspehu Obamine administracije, čime bi se na administraciju prebacio teret za ekonomske nevolje, uprkos činjenici da su Republikanci blokirali svaki predsednikov pokušaj. Imenovanjem Rajana za potpredsedničkog kandidata imaćemo predsedničke izbore koji nam daju izbor između dve vizije Amerike. Jedna je da bi trebalo da prepustimo građanima da se više oslanjaju sami na sebe i ukinemo im federalne programe koje imaju, a druga - da imamo adminstraciju koja će kontrolisati preterane aktivnosti na Volstritu, koja će obnoviti infrastrukturu, obezbediti sredstva za obrazovanje i pružiti zaštitnu mrežu građanstvu. To će biti izbor ovog novembra, odnosno izbor između dve vizije Amerike, što, po mom mijšljenju, čine okolnosti povoljnijim za reizbor predsednika Obame”.
XS
SM
MD
LG