Linkovi

Ministri regiona o saradnji i izazovima


Na Ministarskom forumu pravosudja i unutrašnjih poslova BiH, Srbije i Crne Gore u Sajarevu je danas razgovarano o teškim reformama u pravosudnom sistemu koje predstoje zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU, ali i o izazovima terorizma.

Države regiona treba da iskoriste prednosti koje imaju i da koriste zajedničke istražne timove kako bi se suprostavile svim izazovima i uspostavile stabilnost, izjavio je danas u Sarajevu ministar pravde Srbije Nikola Selaković.

Na konferenciji za novinare posle završetka Foruma ministara kojem su prisustvovale njegove kolege iz BIH i njenih entiteta, i Crne Gore, Selaković je ukazao da terorizam koji ima transnacionalni karater, zahteva dobru saradnju obaveštajnih službi, policije i javnotužilačkih organizacija:

"Saradnja između javnotužilački organizacija Srbije i Bosne i Hervegovine sa njenim entitetskim sistemima, je danas na znatno boljme nivou nego što je bila prethodnih godina. Da li je to saradnja na onom nivou, za koji iskreno svi verujemo da treba da bude dostignut? Sigurno da nije. I to može uvek da bude bolje."

Ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin naveo je da se tokom sastanka ministara razgovaralo i o temama kao što su nezavisnost pravosuđa i migrantska kriza. Bilo reči o potrebi da se preveniraju uslovi za stvaranje terorističkih legala u Evropi i potrebi da i odgovor na taj izazov bude zajednički, istakao je Pažin:

"Migrantska kriza stavlja nas pred veoma težak zadatak da uravnotežimo dve stvari: sa jedne strane potrebu dostignuti nivo ljudskih sloboda i prava ni malo ne bude umanjen. A sa druge strane, da kroz kombinaciju prevencije i represije zajednički suzbijemo ono što je pretnja savremenom čovečanstvu, a to je terorizam."

Ministar pravde Republike Srpske Josip Kasipović je rekao da migrantska kriza već razvija krvav, crn i težak migrantski biznis, koji kako je naveo, ima dugoročne posledice, kao što je trgovina oružjem. Gotovo su identični putevi stranih ratnika i oružja, što države regiona usmerava na pitanje saradnje, naglasio je Kapsipović.

XS
SM
MD
LG