Linkovi

Ministarstvo počelo kampanju “Ne pali strnjiku"


Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, Foto: Glas Amerike

Povodom početka kampanje "Ne pali strnjiku", ministar zaštite životne sredine Goran Trivan pozvao je građane da ne pale strne useve na otvorenom prostoru. Svake godine Srbija se suočava sa požarima koji su posledica upravo paljenja biljnih ostataka na njivama.

"Ne palite strnjiku, ne igrajte se vatrom", apelovao je ministar ukazujući da decenijska praksa u Srbiji da se biljni ostaci na usevima uništavaju požarom često ima pogubne posledice po biodiverzitet, imovinu i živote ljudi.

Kampanju realizuju Ministarstvo zaštite životne sredine, Program Ujedinjenih nacija za razvoj - UNDP i Lovački savez Srbije, a u saradnji sa Specijalnim rezervatom prirode "Stari Begej - Carska bara".

Kampanja treba da u javnosti podigne svest o tome da je spaljivanje strnjike višestruko štetno i da zajedno sa drugim nadležnim organima i institucijama doprinese iskorenjivanju ove prakse.

Srbija je jedan od četrdeset centara biodiverziteta u svetu i izvanredni bogatstvo i lepota koji je odlikuju moraju se sačuvati, poručio je ministar.

Pomenuo je prošlogodišnji požar u Specijalnom rezervatu prirode "Stari Begej - Carska bara" kada je preko 800 hektara površine nacionalno i međunarodno značajnog zaštićenog područja gorelo u vaatrenoj stihiji koja je izazvana paljenjem strnjike.

"Takva katastrofa ne sme više da se ponovi", poručio je.

Predsednik Lovačkog saveza Srbije Bratislav Ćirković rekao je da će ovo najbrojnije udruženje u Srbiji dati puni doprinos kako bi se prestalo sa praksom paljenja strnjike koja često dovodi do uništavanja staništa lovne diljači i samu divljač.

Direktor Ribarskog gazdinstva "Ečka", koje upravlja rezervatom "Stari Begej - Carska bara", Dejan Zejak predočio je novinarima opasnosti i posledice prošlogodišnjeg požara u rezervatu i istakao da će ova kampanja imati veliku ulogu u jačanju svesti javnosti o prevenciji kao faktoru zaštite i brige o zaštićenim područjima kao najdragocenijim delovima Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG