Linkovi

Ministarstvo odbrane: jedan pilot poginuo, drugi se oporavlja


Arhiva - Školsko-borbeni avion Vojske Srbije "Super Galeb G4" snimljen iznad grada Pančeva, u blizini Beograda (AP Photo/Aleksandar Radic, file)

Ministarstvo odbrane Republike Srbije saopštilo je da je u nesreći koja se u sredu dogodila u rejonu opštine Kovačica, prilikom redovnog trenažnog leta na školsko-borbenom avionu „Super galeb G-4“, poginuo je pilot major Robert Kaloci.

Kako se navodi u saopštenju, povređeni pilot major Aleksandar Matić u svesnom stanju je prevezen i zbrinut na Vojnomedicinskoj akademiji.

"Preživeli pilot je bolje,van životne opasnosti je, lekari brinu o njemu, a o istrazi ćemo vas izvestiti," izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin dodavši da o razlozima za pad aviona za sada ne može da govori.

Nadležni tužilac nalazi se na mestu nesreće, a istraga je u toku.

Major Kaloci je obavljao dužnost opitnog pilota u Centru za letna ispitivanja Tehničko opitnog centra, bio je u braku i imao sina.

Ovo je treći avion tog tipa koji je izgubljen u udesima u poslednih deset godina.

Prvi Supergaleb koji se srušio od osamostaljenja Srbije bio je G-4 evidencinskoj broja 23736. U nesreći koja se dogodila 24. septembra 2008. godine poginuo je potpukovnik Ištvan Kanas, koji je iznad aerodroma Batajnica uvežbavao tačku za nastup na aeromitingu.

Drugi gubitak dogodio se 7. aprila 2017. godine kada su kod sela Slatina kod Šapca poginuli potpukovnik Nenad Ćulibrk i kapetan Dejan Pandurović, pri padu G-4 evidencijskog broja 23625.

RV i PVO Vojske Srbije posle današnjeg udesa ostaje sa 8 Supergaleba u naoružanju.

Serijska proizvodnja počela je 1983. godine a uvodjenje u operativnu upotrebu počelo je naredne godine.

Avion se pokreće britanskim motorom Rols-rojs vajper i razvija maksimalnu brzinu od 910 kilometara na sat. Od naoružanja nosi dvocevni top GŠ-23, kalibra 23 milimetara, i nešto manje od dve tone bombi i raketa.

U Vojsci Srbije G-4 se koristi u 252. školsko-trenažnoj avijacijskoj eskadrili u Batajnici, 241. lovačko-bombarderskoj eskadrili u Kraljevu i u Sektoru za letna ispitivanja.

Telegrame saučešća porodici stradalog pilota uputili su ministar odbrane i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG