Linkovi

Ministarka Kuburović: Izvršitelji neujednačeno deluju


Javni izvršitelji doprineli su u pravnom sistemu Srbije efikasnijem sistemu izvršenja, a njihovim radom rešeno je preko dva miliona starih izvršnih premeta koji su opterećivali sudove, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Kako je saopštilo Ministarstvo pravde, Kuburović je podsetila da od toga kakav je sistem izvršenja u Srbiji, zavisi i slika privrednog okruženja i da nije bez razloga trajanje postupka izvršenja jedan od kriterijuma koji se ceni i prilikom rangiranja Srbije na "Duing biznis listi".

Ministarstvo je u prethodne tri godine pažljivo pratilo primenu Zakona o izvršenju i obezbeđenju, što od prošle godine sprovodi radna grupa čiji rad dobija podršku kroz USAID-ov Projekat vladavina prava.

Radna grupa je prepoznala problem neujednačenog postupanja javnih izvršitelja, što je posledica neujednačene sudske prakse, jer se izvršitelji vode postupanjem suda za čije područje nadležnosti su imenovani. Ona je dodala da to vodi pravnoj nesigurnosti, a građane i privredu u neizvestan položaj.

Takođe, ona je ukazala da jedna od glavnih zamerki, kada je reč o izvršnom postupku, jeste primena načela srazmernosti.

"Najznačajnija novina koja će uslediti jeste uvođenje 'e-aukcije', koja će postupak prodaje učiniti transparentnijim i omogućiti svim zainteresovanim stranama da učestvuju u njemu, bez otkrivanja imena i prezimena", rekla je Kuburović i naglasila da je jedan od osnovnih ciljeva "e-aukcije" anonimizacija učesnika u postupku.

Kuburović je istakla da je Ministarstvo pravde u prethodnom periodu radilo na razvoju Pravosudnog informacionog sistema (PIS) – elektronske razmene podataka među različitim državnim organima i ukazala da javni izvrššitelji mnogo više koriste ovaj sistem nego što to čine sudije i tužioci, dodaje se u saopštenju.

Kuburović je naglasila da Ministarstvo pravde osuđuje svaki vid nasilja i nedoličnog ponašanja prema javnim izvršiteljima.

"Građani često ne razumeju ulogu i ovlašćenja javnih izvršitelja, što izaziva njihovo nezadovoljstvo i reakciju, koja stvara lošu sliku u javnosti", istakla je Kuburović i pozvala javne izvršitelje da budu transparentniji u svom radu i da više i otvorenije razgovaraju sa građanima, kao i predstavnicima medija.

Predsednica Komore javnih izvršitelja Aleksandra Trešnjev naglasila je da su sve učestaliji napadi i pokušaji nasilnog ometanja izvršenja, a da je medijska kampanja u nekim sredstvima informisanja poprimila obrise hajke.

XS
SM
MD
LG