Linkovi

Ministar unutrašnjih poslova postigao dogovor sa Merkel


Nemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj sednici njene Demohrišćanske unije i bavarske CSU, 2. jula 2018.
Nemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj sednici njene Demohrišćanske unije i bavarske CSU, 2. jula 2018.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer odustao je od pretnje da će podneti ostavku posle višečasovnih pregovora sa demohrišćanima Angele Merkel (CDU), navodeći da su dve konzervativne stranke ojačale graničnu kontrolu, na čemu je on insistirao.

Zehofer, lider bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke CDU, ponudio je ostavku na obe funkcije ukoliko Merkel ne pristane na graničnu kontrolu kojoj se prethodno protivila.

„Posle intenzivnih razgovora izmešu CDU i CSU postigli smo sporazum o tome kako u budućnosti možemo da sprečimo ilegalnu imigraciju na granici između Nemačke i Austrije“, rekao je reporterima po izlasku iz sedišta CDU u Berlinu.

CDU i CSU su se dogovorili da se na nemačko-austrijskoj granici postave „tranzitni centri“ za potražioce azila koji su već registrovani u drugoj zemlji EU. Iz tih centara će onda potražioci azila biti direktno prebacivani u nadležne zemlje.

Kriza koja je dovela u pitanje budućnost vladu Angele Merkel, formiranu pre tri i po meseca, nastala je zbog različitih pristupa pitanju imigracije. CSU želi da pokaže čvrst stav prema imigraciji uoči državnih izbora u Bavarskoj raspisanih za oktobar. Zehofer namerava da vrati sa granice tražioce azila koji su već registrovani u nekoj drugoj zelji EU dok je Merkel bila odlučna da Nemačka ne treba da preduzima unilateralne akcije koje utiču na druge zemlje EU.

XS
SM
MD
LG