Linkovi

Ministar pozvao biznise da "ne podrivaju" Terezu Mej


Erbas A380 (arhivski snimak)
Erbas A380 (arhivski snimak)

Britanski ministar zdravlja optužio je Erbas i druge velike kompanije da iznose "potpuno neodgovarajuće" pretnje i podrivaju premijerku Terezu Mej, što je pokazatelj sve većih tenzija sa poslovnim liderima zbog Bregzita.

Proizvodjač aviona Erbas prošle nedelje je objavio do sada najsnažnije upozorenje u vezi sa posledicama britanskog izlaska iz Evropske unije, navodeći da bi povlačenje bez dogovora sa Evropom primoralo tu kompaniju da preispita svoju dugoročnu poziciju što bi moglo da ugrozi hiljade radnih mesta u Britaniji.

Druge evropske kompanije sa velikim operacijama u Britaniji takođe se počele da se oglašavaju dve godine posle glasanja o Bregzitu, izražavajući zabrinutost zbog nejasnih uslova trgovine kada Britanija idućeg marta napusti EU.

"Potpuno je nedogovarajuće da biznisi iznose takve pretnje iz jednog veoma jednostavnog razloga - nalazimo se u apsolutno ključnom momentu razgovora o Bregzitu a to znači da svi treba da stojimo iza Tereze Mej", izjavio je za BBC ministar zdravlja Džeremi Hant.

"Što više podrivamo Terezu Mej, veće su šanse da završimo sa razočaravajućim dogovorom koji bi bio apsolutna katastrofa za sve", dodao je.

Nemački proizvodjač automobila BMW upozorio je da će kompanija morati da u narednih nekoliko meseci napravi rezervne planove za rad ukoliko vlada uskoro ne pojasni svoju poziciju posle Bregzita a nemačka industrijska grupa Simens izjavila je da su joj hitno potrebne jasne informacije o tome kako će morati da organizuje svoje operacije u Britaniji.

Lideri pet velikih poslovnih lobističkih grupa takođe su upozorili premijerku tokom vikenda da bi trenutna neizvesnost u pogledu Bregzita mogla da košta ekonomiju više milijardi funti.

Hant, istaknuti član vlade koga neki vide kao potencijalnog budućeg premijera, odbacio je kao "zavodljive ali opasne" tvrdnje da pregovori o Bregzitu ne idu dobro i pozvao građane da ih ignorišu.

Za samo devet meseci, Britanija napušta EU 29. marta a još nije jasno kako će teći trgovina dok Mej, čija je sopstvena stranka razjedinjena, i dalje pokušava da postigne dogovor sa Unijom.

Poslovni lideri su sve više zabrinuti da se njihovi strahovi ignorišu i pojačavaju svoje rezervne planove uza slučaj da Britanija izađe iz Unije bez ostvarenog dogovora o trgovini.

Ministar inostranih poslova Boris Džonson je, kako prenosi list Telegraf pozivajući se na dva izvora, proteklog vikenda odbacio strahovanja polsovnih lidera o posledicama Bregzita, koristeći ružne reči tokom susreta sa diplomatama EU. Portparol Ministarstva spoljnih poslova je osporio da je Džonson koristio ružan rečnik, navodeći da je šef diplomatije napadao poslovne lobiste.

Oko 100.000 pristalica ostanka u EU marširalo je u subotu kroz centar Londona zahtevajući da vlada održi konačni referendum o Bregzitu, navode organizatori.

XS
SM
MD
LG