Linkovi

Ministar Knežević: Jedino rešenje za Gošu je stečaj


Jedini lek za Fabriku šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke je stečaj, ali Vlada Srbije će nastaviti da pomaže radnicima te fabrike kako bi počeli da rade. Ovo je u ponedeljak izjavio ministar privrede u Vladi Srbije, Goran Knežević.

On je za beogradsku televiziju B92 izjavio da sve što Vlada može da uradi za radnike te fabrike spada u „kratkoročne mere“, jer je reč o privatnoj firmi čiji vlasnik ne želi da se odazove na pozive na razgovor. On je ponovio poziv vlasniku Goše, kompaniji Lisnart registrovanoj na Kipru, na razgovore.

"Mislim da je stečaj jedini lek za Gošu... a naša ideja je da pomognemo radnicima počnu da rade", rekao je Knežević, napomenuvši da će možda tada vlasnik fabrike biti zaintesovan za razgovore.

Knežević se ranije u ponedeljak sastao sa radnicima Goše, ali nije postignut nikakav napreda. Za utorak je najavljen novi sastanak sa rukovodstvom "Goše" kako bi videli da li su mogući neki novi poslovi.

On je objasnio i da u kratkoročne mere spada i obezebđivanje posla sa kineskom kompanijom Hestil, koja je vlasnik smederevske Železare, i drugim preduzećima.

Međutim, rekao je da se bez učešća vlasnika Goše u pregovorima ne može uraditi ništa konkretno, pošto se on možda neće složiti s nekom odlukom Vlade Srbije.

Posle razgovora sa Kneževićem ranije u ponedeljak, predsednik Štrajkačkog odbora radnika Goše Milan Vujičić je izjavio da nije došlo do konkretnog pomaka i da se štrajk nastavlja. On se, međutim, složio da je za pomak, neophodno da za pregovarački sto sedne i vlasnik Goše.

Direktor "Goše" Milutin Šćepanović je na sastanku rekao da može da uplati radnicima za mesec dana 50-60 hiljada dinara, ali tek ako krenu da rade. Radnici, s druge strane, poručuju da se neće vratiti na posao dok ne bude uplate i da se štrajk u “Goši” nastavlja, prenela je N1.

Deo radnika "Goše" štrajkuje od marta zbog neisplaćenih plata i neoverenih knjižica. Dugovanja “Goše” prema radnicima su u proseku po 600.000 tj. po 20 mesečnih plata.

Država je tokom štrajka radnicima uplatila pomoć od po 60.000 dinara i overila je radnicima zdravstvene knjižice do kraja septembra 2017, a od Goše su dobili po 70.000.

Vlasniku kompanije, firmi "Lisnart" sa Kipra država je ponudila reprogram duga za porez koji iznosi preko 500 miliona dinara za poreze, doprinose i povezivanje staža.

Da bi prekinuli štrajk radnici traže da im “Goša” uplati deo dugovanja i da se obaveže u kom će periodu uplatiti ostatak. S druge strane, država i “Goša” tvrde da uplate ne može biti dok ne počne proizvodnja što bi fabrici donelo prihode.

U štrajku je, inače, oko 250 radnika, a oko 70 njih je na poslu, a to su mahom oni koji posao obavljaju u kancelariji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG