Linkovi

Ministar evropskih poslova CG nezakonito na više pozicija


Minsitar evropskih poslova Crne Gore Andrija Pejović
Minsitar evropskih poslova Crne Gore Andrija Pejović

Agencija za sprječavanje korupcije Crne Gore donijela je Odluku da je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, kao javni funkcioner, prekršio Zakona o sprječavanju korupcije. Centar za građansko obrazovanje, koji je podnio prijavu protiv Pejovića, zatražio je od premijera Duška Markovića da ga po hitnom postupku, razriješi svih funkcija.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, dugogodišnji glavni pregovarač Crne Gore sa EU, aktuelni je ministar evropskih poslova u Vladi Crne Gore, ali i ambasador u Misiji Crne Gore u EU.

Nakon što je Centar za građansko obrazovanje prijavio taj slučaj, Agencija za sprječavanje korupcije zaključila je da Pejović neustavno obavlja funkciju ambasadora Misije Crne Gore pri EU i po tom osnovu nezakonito prima po 3.168 eura. U odluci ASK se navodi da je Pejović kao javni funkcioner prekršio Zakon o sprječavanju korupcije, kao i da je to neustavno.

Agencija upozorava i da predsjednik Crne Gore nije donio ukaz o opozivu Aleksandra Andrije Pejovića.

"Obavljajući dvije funkcije ministar evropskih poslova povrijedio je Ustav Crne Gore koji u članu 104 jasno zabranjuje predsjedniku i članovima Vlade da vrše poslaničku i drugu javnu funkciju. Funkcije ministra i ambasadora su javne funkcije u skladu sa zakonom o sprečavanju korupcije... Obavljajući funkciju ambasadora kao drugu javnu funkciji, ministar evropskih poslova dodatno ostrvaruje svakomjesečnu materijalnu korist u vidu posebnog dodatka na osnovnu zaradu od 3.168,25 eura neto, čime je javni interes podredio privatnom interesu koji se ogleda u značajnom novčanom iznosu", konstatovano je u odluci ASK.

Pejovićeva zarada iznosila je nešto manje od 5000 eura, a imao je i plaćen smještaj u Briselu za čiji je mjesečni zakup iz budžeta dobijao od dvije do dvije i po hiljade eura.

Centar za građansko obrazovanje pozdravio je odluku ASK-a i naveo da je Pejović prekršio Zakon o sprječavanju korupcije, ali i Zakon o vanjskim poslovima, Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, međunarodne konvencije u oblasti borbe protiv korupcije i Ustav Crne Gore.

"U skladu sa tim, CGO traži od predsjednika Vlade Duška Markovića da hitno pokrene proceduru razriješenja Pejovića sa svih funkcija, jer je ovim dokazano da je javni interes podredio privatnom, a da bi sebi pribavio materijalnu korist, uz punu svijesti što čini, čime se legitimisao kao nedostojan vršenja javnih funkcija”.

I Građanski pokret URA i SDP pozvali su Pejovića da podnese neopozivu ostavku.

XS
SM
MD
LG