Linkovi

Minijaturne kuće u Americi


Džej Šejfer, vlasnik kompanije "Tamblvid minijaturne kuće"

Nedavna kriza nastala zbog nemogućnosti američkih kućevlasnika da otplaćuju kredite pokazala je koliko mnogo Amerikanaca živi u kućama prevelikim za njihov budžet. To bi mogao da bude razlog naglog porasta interesovanja za male, čak minijaturne kuće.

Kao dečak, Džej Šefer nije voleo velike kuće. "Sestra i ja morali smo svakoga vikenda da čistimo našu kuću od 370 kvadrata", kaže Šefer.

To je jedan od razloga što on sada gradi minijaturne kuće.

"Što više imam stvari koje me ne čine srećnim, to više moram da radim i to me čini nesrećnim. Pobacao sam sve što mi nije neophodno i živim s onim što me čini srećnim", kaže Šefer.

Više od deceniju Šefer je živeo u kući od devet kvadrata, koja ima tuš sa toaletom, kuhinju i spavaću sobu u potkrovlju.

Kada se oženio, supruga Marti želela je malo više prostora. Njihova kuća iz 50-tih godina pet puta je veća od prethodne, ali je ipak gotovo pet puta manja od tipične američke kuće. Marti kaže da bi mogli da se presele u jednu od kuća kakve prodaje njen suprug.

"Proporcije soba i prostora za obedovanje bile bi malo drukčije", kaže Marti Šefer.

U Americi, više od 300 ljudi sada živi u jednoj od Šeferovih kuća. Gotova kuća bez zemljišta košta oko 50 hiljada dolara - petinu cene prosečne američke kuće. Ako vlasnik učestvuje u njenom podizanju, cena je manja.

"Uložili smo mnogo vremena u istraživanje i postavili mnogo pitanja", kaže vlasnica minijaturne kuće Džuels Houm-Pejn.

Džuels Houm-Pejn i njena partnerka Moli Houm-Pejn upravo su se uselile u kuću od 16 kvadrata koju su same podigle.

"Jeste, sićušna je. Ali tako i treba da bude i srećne smo u njoj", kaže Moli Houm-Pejn.

Američko Nacionalno udruženje graditelja kuća kaže da je prosečna kuća sagrađena 2009. samo nešto manja od onih iz ranijih godina. Manje kuće, pa možda i minijaturne, možda će postati novi trend u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG