Linkovi

Mini hidroelektrane uništavaju reke u Srbiji


Protest protiv izgradnje mini hidroelektrana održan je u Beogradu, Foto: Video grab
Protest protiv izgradnje mini hidroelektrana održan je u Beogradu, Foto: Video grab

Protest protiv izgradnje mini hidroelektrana (MHE) održan je u nedelju u centru Beograda, a jedna od glavnih poruka sa tog skupa je da treba momentalno obustaviti gradnju mini hidroelektrana, jer će u suprotnom biti uništene mnoge reke u Srbiji.

U Srbiji je predviđena izgradnja 850 mini hidroelektrana, što znači ubistvo živog sveta oko nas, rečeno je danas u Beogradu na protestu, koji je organizovao pokret "Odbranimo reke Stare planine".

"Ljudi ne znaju, da preko računa za električnu energiju pod stavkom 6 - naknada za povlašćene proizvođače električne energije, mi subvencionišemo investitore za izgradnju mini hidroelektrana", rekao je aktivista pokreta Aleksandar Jovanović i dodao da ne želi plaćanjem računa da učestvuje u"guranju cevi u srpske reke".

Kako je objasnio Jovanović, pokret protiv izgradnje mini hidroelektrana u Vladi je dobio podršku ministra za ekologiju Gorana Trivana, dok ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović podržava izgradnju MHE.

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić je istakao da je u SAD uklonjeno do danas 1.200, a u Evropi 400 MHE sa obrazloženjem da čine neprihvatljivu ekološku štetu i da ugrožava tradicionalni način života lokalnog satnovništva.

On je podsetio da je u Beogradu 2011.godine održan skup na kome je tim stručnjaka za zaštitu životne sredine i vodoprivrede naveo niz argumenta protiv gradnje MHE, ali je od tada do danas napravljeno je 90 MHE u Srbiji.

Učesnici skupa Odbranimo reke Srbije su posle obraćanja krenuli u protestnu šetnju do Gradske skupštine i Presedništva,potom i do Vlade Srbije gde su simbolično ostaviti krčag sa vodom iz reka Srbije i zatražili hitan sastanak sa Predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

XS
SM
MD
LG