Linkovi

Razgovori međunarodnih zvaničnika sa Vučićem u Minhenu


Žosep Borelj, Entoni Blinken, Olaf Šolc i Emanuel Makron sa predsednikom Srbije u Minhenu (Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav)
Žosep Borelj, Entoni Blinken, Olaf Šolc i Emanuel Makron sa predsednikom Srbije u Minhenu (Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je razgovarao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Minhenu gde se održava konferencija o bezbednosti.

"Osim razgovora o odnosima Beograda i Prištine potvrdili smo sve bolje bilateralne odnose između Srbije i SAD", objavio je Vučić na društvenoj mreži.

Blinken i Stejt department za sada se nisu oglašavali o detaljima razgovora sa predsednikom Srbije.

Osim toga, Vučić je saopštio i da se susreo sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Na Instagramu je naveo da je sa njima razgovarao ofrancusko-nemačkom planu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i bilateralnim odnosima.

"Ozbiljan i korektan sastanak sa najodgovornijim ljudima Evropske unije o procesu dijaloga sa Prištinom, francusko-nemačkom planu i našim bilateralnim odnosima", napisao je Vučić na Itoj društvenoj mreži.

Ranije tokom dana šef evropske diplomatije Žozep Borelj, sa kojim se Vučić takođe sastao u Minhenu, najavio je u da će se predsednik Srbije i premijer Kosova Aljbin Kurti sastati se u ponedeljak 27. februara u Briselu u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine, saopštila je Služba za spoljne poslove Evropske unije

Navodi se da su i Vučić i Kurti potvrdili učešće.

Tokom poslednjih nedelja pojačana je diplomatska inicijativa u okviru nastojanja Evropske unije i Sjedinjenih Država za intenziviranje dijaloga dve strane i promovisanja procesa integracija.

Dijalog Kosova i Srbije - proces vrlo promenljivog učinka, posebno je bio usporen tokom 2022. godine – perioda koji je obeležio napad i vojna agresija Rusije na neposrednog suseda Ukrajinu.

Razgovore dve strane, koji bi trebalo da budu okončani pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji odnosa, obeležilo je nekoliko kriza tokom 2022.

Rešene su angažovanjem međunarodnih partnera, prevashodno posrednika u dijalogu - Evropske unije i Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG