Linkovi

Milorad Pupovac o izborima u Hrvatskoj


Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke MIlorad Pupovac

"Izbori za hrvatski Sabor održaće se 4. decembra i na njih Samostalna demokratska srpska stranka izlazi kao stranka srpske manjine, dok će se u izbornoj jedinici koja pokriva region Šibenika i Benkovca pojaviti na listi i boriti za glasove birača rame uz rame sa ostalim strankama", kaže u razgovoru za Glas Amerike lider SDSS-a Milorad Pupovac.

Za dve nedelje održavaju se izbori u Hrvatskoj, na koje Samostalna demokratska srpska stranka izlazi sa pozicije koalicionog partnera koji je poslednjih osam godina podržavao vladajuću HDZ. Za Glas Amerike lider SDSS-a Milorad Pupovac govori o toj koaliciji i odgovora na pitanje hoće li brojne afere, koje poslednjih nedelja i meseci potresaju HDZ, uticati i na njegovu stranku:

“Koliko je god bilo neprirodno što smo mi u koaliciji sa HDZ-om, i brnuto – koliko je god bilo nepriridno što je HDZ u koaliciji sa nama, ispostavilo se da je to za Hrvatsku, za međuetničke odnose u Hrvatskoj, za Srbe u Hrvatskoj, za odnose između Hrvatske i Srbije od velike važnosti. Bilo smo u koalciji sa HDZ, ali istovremeno smo bili u opoziciji prema HDZ. I što se toga tiče mi smo spremni za vreme nakon izbora. I mi znamo zašto je dobro da SDSS bude deo nove političke garniture, kao što, pretpostavljam da će i drugi znati zašto je dobro da oni budu ti koji će razgovarati sa SDSS-om o novoj političkoj arhitekturi."

Iako sva istraživanja javnog mnenja najavljuju pobedu Kukuriku koalici-je koju predvode SDP i HNS – pa čak i u toj meri da bi mogli samostalno da formiraju vladu, sasvim je realno očekivati da će i u toj vladi biti mesta za i SDSS. Pre svega kao stranku srpske manjine, ali istovremeno i ideološki vrlo blisku ovoj levičarskoj koaliciji:

“Mi ne zamišljamo samo Hrvatsku kao zemlju jednakosti samo za Srbe, nego i kao zemlju jednakosti za hrvatske radnike, za hrvatskog radnog čoveka. Mi zamišljamo i Hrvatsku kao zemlju koja će bito jednaka sa drugim zemljama u Evropi, a što danas nažalost nije. Nije čak ni onoliko koliko je bila jednaka sa jugoslovenskim republikama u zadnjoj fazi Jugoslavije.”

Lider SDSS-a solidnom trojkom ocenjuje ono što je stranka postigla u poslednjih osam godina za zaštiti i jačanju položaja srpske manjine u Hrvatskoj. Mi smo uspeli da pitanje Srba dođe do glasa, da Srbi budu zastupljeni, ali nismo uspeli da to pretvorimo u harmoniju, kaže Pupovac:

“Ostalo je još dosta toga da se uradi. Ali sve će to biti lakše uraditi nego ono što smo do sada napravili. Zato što su postavljeni neki osnovi kako da se rešava.”

U naredne četiri godine pred SDSS-om je još dosta posla – od isplate neisplaćenih penzija, povratka otetih stanova i pomoći povratnicima, do pitanja službene upotrebe ćirilice i povratka koji očekuje još 40.000 ljudi:

“Nismo zadovoljni kako se odnosi prema srpskim žrtvama u ovome ratu. Kako se odnosi prema stradanju Srba u ovome ratu. Te žrtve se još ne priznaju. Mi smo počeli obeležavati, postavljamo spomen obeležja, ali njih se u javnosti mimo nas ne spominje.”

U mandatu sledeće vlade Hrvatska će postati punopravna članica EU, ali kako na kraju ocenjuje Milorad Pupovac, Hrvatskoj je bez obzira na pobednika izbora potreban dogovor i saradnja vlasti i opozicije. Jer bez takve političke stabilnosti Hrvatska neće moći da odgovori velike probleme i izazove koji su pred njom, kaže lider SDSS-a.

XS
SM
MD
LG