Linkovi

Đukanović: Proširenje EU faktor stabilnosti Balkana


Crnogorski premijer Milo Đukanović u Evropskom parlamentu (gov.me)
Crnogorski premijer Milo Đukanović u Evropskom parlamentu (gov.me)

Podrška evropskih institucija zemljama regiona perspektivi članstva u Evropskoj uniji od sudbinske je važnosti za njegovu stabilnost, kazao je crnogorski premijer Milo Đukanović koji je danas boravio u Strazburu gdje je imao izlaganje na Odboru za inostrane poslove Evropskog parlamenta, na poziv predsjedavajućeg Elmara Broka.

Crna Gora predano teži evropskim vrijednostima i dosljedno afirmiše članstvo u Evropskoj uniji kao spoljnopolitički prioriret, a politika proširenja ključni je faktor stabilnosti Zapadnog Balkana, poručio je premijer Milo Đukanović.

On je na sastanku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, kazao da evropeizacija Zapadnog Balkana ima daleko veći značaj za EU nego što se to u ovom trenutku u Briselu pretpostavlja.

"Zato treba dalje afirmisati Berlinski proces koji je dao novu nadu regionu. Politika proširenja je ključni faktor stabilnosti Zapadnog Balkana", kazao je Đukanović.

On je ocijenio da za Crnu Goru značajnu inspiraciju u evroaintegracijama predstavlja i skoro članstvo u NATO, "koje će vjerujemo imati pozitivne uticaj na cio region".

"Otvaranjem 24 poglavlja u pregovorima, stvaranjem pravnog okvira za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije radimo na daljim društvenim reformama", kazao je Đukanović.

Crna Gora je, kako je dodao, spremna da do kraja godine otvori nova poglavlja.

"Intenziviranje rada na zajedničkim pozicijama od primarnog je je značaja za dalje pregovore. Očekujemo podršku evropskih partnera za zatvaranje prvih poglavlja. Od izuzetne je važnosti vrednovanje dosadašnjih napora u pregovorima", naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, dobro je da se i na taj način pošalje poruka svim zemljama regiona da se predani rad prepoznaje, da su vrata EU otvorena i da je napredak moguć. Đukanović je saopštio da izvršna vlast poseban fokus posvećuje vladavini prava.

"Zato su nam važna poglavlja 23 i 24. Ostvarili smo napredak u zakonodavnom dijelu donošenjem više od 60 zakona, nakon čega su formirane ključne insiticije Agencija za sprečavanje korupcije i Specijalno tužilaštvo čiji rad već daje rezultate".

Vlada je, kaže Đukanović, odlučna je da uradi sve kako bi se do kraja ispunila privremena mjerila u ta dva poglavlja.

"U budućim reformama akcenat ostaje na kvalitetu reformi a ne na brzini procesa.U sferi ekonomije naš cilj ostaje održivi rast. Vjerujem da sigurno koračamo u stabilniji finansijski ambijent", zaključio je Đukanović.

Premijer Đukanović u Strazburu se susreo i sa Grupom prijatelja Crne Gore u Evropskom parlamentu.

XS
SM
MD
LG