Linkovi

Mikelandjelov "David-Apolon" u Vašingtonu


Mikelandjelova skulptura "David-Apolon" je zagonetka za stručnjake
Mikelandjelova skulptura "David-Apolon" je zagonetka za stručnjake

Jedno od zagonetnijih dela velikog vajara je sada pozajmljeno Nacionalnoj umetničkoj galeriji u Vašingtonu, koja inače nema nijedan Mikelanđelov rad.

Mikelanđelo, veliki italijanski renesansni vajar, slavan je u celom svetu. Jedno od njegovih zagonetnijih dela je sada pozajmljeno Nacionalnoj umetničkoj galeriji u Vašingtonu, koja inače nema nijedan Mikelanđelov rad. Saradnica Glasa Amerike Karolin Presuti nas podseća na neke zanimljive detalje o Mikelanđelu i predstavlja nam njegovu skulpturu pod imenom „David - Apolon“.

Njegove krive linije su veoma graciozne, a Italijani ih nazivaju „serpentinata“, odnosno serpentina. Deluju prirodno, mada to u stvari nisu. Poput još nekih njegovih radova, skulptura deluje nezavršeno.

„Iznenađuje me kontrast između grube površine kamena i golih delova tela koji deluju meko, bez obzira što su od kamena“, kaže Endrju Keri, jedan od posetilaca izložbe.

Ali niko ne zna ko je to. Nekakav putokaz je ovde, u ovoj grubo isklesanoj formi sa zadnje strane. Da li je to trebalo da bude praćka kakvom je David ubio Golijata? Ili tobolac sa strelama boga Sunca Apolona?

Darsi Kun se upravo vratila iz Italije.

„Mislim da više liči na Davida, s obzirom da sam videla mnogo Apolona. To nisu bili samo Mikelanđelovi Apoloni, nego mnoštvo verzija u Italiji.“

Skulptura „David - Apolon“ je bila ovde i ranije. Italijanski ambasador Klaudio Bisonjero, podseća da je to bilo 1949, u vreme inauguracije predsednika Harija Trumana.

To je bio znak zahvalnosti Sjedinjenim Državama za veliku podršku tokom rata i takođe posle rata, u obnovi Italije posle tadašnjih razaranja.“

Italijanski ministar spoljnih poslova Đulio Terci, obeležio je povratak skulpture u Vašington i početak Godine italijanske kulture u Sjedinjenim Državama.

„Godine 1949, gotovo 800 hiljada posetilaca je uživalo u nezaboravnom Mikelanđelovom mramornom remekdelu. Znam da ćemo tokom narednih meseci svakako dostići tu brojku“, kaže Đulio Maria Terci di Santagata.

Bez obzira da li je reč o Davidu ili Apolonu, posetioci Galerije uživaju u Mikelanđelovoj veštini. Ali, da li znaju Mikelanđelovo prezime?

Mislim da počinje na B“, kaže Darsi Kun, i - u pravu je. Ime vajara je Mikelanđelo Buonaroti.

Mikelanđelov „David – Apolon“ je došao u Vašington iz Kine, gde je bio jedan od eksponata firentinske izložbe u Pekingu. U Vašingtonu će ostati do marta.
XS
SM
MD
LG