Linkovi

Mađarska zatvorila železnicu; migranti očajni


Migranti mašu svojim voznim kartama ispred Istočne železničke stanice u Budimpešti, Mađarska 1. septembar 2015.
Migranti mašu svojim voznim kartama ispred Istočne železničke stanice u Budimpešti, Mađarska 1. septembar 2015.

Stotine gnevnih migranata su danas protestovali ispred Istočne železničke stanice u Budimpešti zahtevajući da im se dopusti da putuju u Nemačku, dok Evropska unija u punoj meri oseća pritisak migrantske krize bez presedana.

Migranti kažu da bi trebalo da su u vozovima za Nemačku. Umesto toga sirijske izbeglice su provele dan ispred kapije Istočne železničke stanice u Budimpešti… pošto su madjarske vlasti odbile da im dopuste da udju na stanicu.

"Naši su zahtevi veoma jednostavni – potrebno nas je samo pustiti da prodjemo kroz Mađarsku. Ne treba nam ništa od mađarske vlade. Šta ona hoće od nas?" pita se jedan sirijski izbeglica.

Mađarska, prema rečima zvaničnika, želi sprovodjenje zakona Evropske unije. Tim zakonom je predvidjeno da migranti traže azil u prvoj članici Evropske unije u koju pristignu – što znači da mnogi od ovih azilanata, koji su kupili vozne karte za Nemačku moraju da ostanu u Mađarskoj, dok njihova molba ne bude procesuirana.

"Molim vas pronadjite rešenje za nas. Ja ga nemam. Nemam ni volje da govorim. Mislim da ne mogu da nadjem reči. Kako da ih nadjemo", moli muškarac izbeglica.

Mađarske vlasti su ranije potpuno zatvorile železničku stanicu. Desetine migranata koje su bile unutar stanice nisu bili u stanju da uđu u vozove i policija ih je primorala da napuste stanicu.

Ta železnička stanica je kasnije otvorena za putnike koji nisu migranti – mada ove izbeglice još uvek nemaju izbora… nego da čekaju ispred nje.

U međuvremenu, Nemačka je otvorila "prihvatni i deportacioni centar" za migrante koji stižu preko Balkana, a koji imaju malo šansi da steknu izbeglički status jer lokalni političari apeluju za "solidarnost" drugih zemalja članica Evropske unije u nastojanju da se kontroliše priliv migranata.

Bavarska ministarka za rad i socijalna pitanja, Emilija Miler naglasila je da evropski sistem za azilante više ne funkcioniše i da je Mađarska jasan primer toga.

Svi azilanti žele da dođu u Nemačku. Po dolasku, naglasila je ministarka Miler, Bavarska ne može sama da ih zbrine. Ona je takođe ukazala da svih 28 članica EU moraju da pokažu solidarnost i preuzmu određeni broj azilanata i dodala da će u suprotnom biti ponovo razmotrene granične kontrole.

Emilija Miler je naglasila da su u Bavarskoj u rekordnom roku podignuti centri za smeštaj i deportaciju migranata, ali da broj migranata koji se uputio ka Nemačkoj prevazilazi te kapacitete.

XS
SM
MD
LG