Linkovi

Migranti se duže zadržavaju u Srbiji


Centar za izbeglice u Šidu u Srbiji
Centar za izbeglice u Šidu u Srbiji

U Srbiji trenutno ima oko 6.000 izbeglica, od kojih su 37 odsto deca, a 18 odsto žene. Svi se oni sada duže zadržavaju u Srbiji, zbog čega je, kako se čulo na današnjem okruglom stolu o problemu migranata, potrebno i prilagođavanje nadležnih institucija novoj situaciji.

Srbija se suočava sa drugačijom situacijom kada su u pitanju izbeglice sa Bliskog istoka – oni više samo ne prolaze kroz Srbiju, već se sada duže zadržavaju i zbog toga je potrebno prilagođavanje novonastalom stanju, ocenio je danas zaštitnik građana Saša Janković.

Na okruglom stolu o problemu migranata, on je rekao da se ogromna većina izbeglica u Srbiji ponašala korektno, iako među njima postoje ljudi različitih profila i iz raznih slojeva društva, pa je pravo čudo, kako je ocenio Janković, što je incidenata bilo zamenarivo malo.

"Uputili smo i u godišnjem izveštaju za 2015. Vladi predlog da sačini plan zbrinjavanja izbeglica i migranata. I plan postupanja prema onima kojima nije odobrena zaštita u Srbiji, ali i plan integracije onih kojima je odobren azil u Srbiji. Moraćemo da, svi zajedno – i Vlada, i kontrolni organi, zaštitnik građana pre svih, i međunarodne agencije da još bolje i efikasnije sarađujemo", rekao je Janković.

Koordinator UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano je navela podatak da je u Srbiji trenutno više od 6.000 izbeglica, od kojih su oko 37 odsto deca, a 18 odsto žene. Takođe, ona je izrazila nadu da osećanje da treba pomagati susedima neće nestati.

"Sve države u Evropi, a i šire, moraju da shvate da su sve one u jednom trenutku u istoriji stvarale izbeglice. A njihovi susedi su im pomagali", podseća Solorano.

Šef kancelatrije UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder ocenio je da nova situacija u kojoj se izbeglice zadržavaju, predstavlja izazov nadležnim organima Srbije, ali pruža i velike šanse.

"Sistem UN i druge organizacije će da pomognu Srbiji, njenim građanima i državnim organima da najbolje iskoriste te šanse", poručio je Šoder.

XS
SM
MD
LG