Linkovi

Hiljade migranata u opasnosti zbog niskih temperatura


Redovi za hranu u Beogradu
Redovi za hranu u Beogradu

Humanitarne organizacije saopštavaju da su hiljade migranata u jugoistočnoj Evropi izložene opasnosti zbog izuzetno niskih temperatura u tom delu sveta. Ove nedelje na Balkanu temperature su pale na minus 20 stepeni i mnogi migranti su prinuđeni da spavaju na otvorenom, u šatorima, ili improvizovanim skloništima.

U južnoj Evropi su niske temperature, pa su hiljade migranata primorane da spavaju u napuštenim stovarištima i zgradama, u kojima su zaštićeni od padavina, ali ne i smrzavanja.

“Nisam ni sanjao da postoji ovakvo mesto. Situacija je loša, a vreme još gore“, kaže migrant Muhamed Jusuf Navid.

Vlada Srbije je apelovala na sve migrante da se jave u zvanične kampove, ali humanitarne organizacije navode da su oni svi prepuni. Lekari bez granica su saopštili da su mnogi migranti stradali zbog niskih temperatura. Članovi te organizacije leče niz zdravstvenih problema, a šef njene misije u Srbiji, Stefan Moasen, govorio je za Glas Amerike putem Skajpa.

“Radi se o infekcijama disajnih organa, šugi, vaškama, a kod onih koji prethodnih dana dolaze preko Bugarske, nalazimo promrzline.“

Migranti u Srbiji
Migranti u Srbiji

Stotinak migranata svakodnevno stiže u Srbiju, uprkos nastojanjima Mađarske da onemogući prelaz preko Balkana, podizanjem ograda na zajedničkoj granici. Mnogi migranti dolaze preko Grčke, u kojoj su hiljade migranata zatočene zbog izuzetno hladnog vremena u Atini i na grčkim ostrvima.

Suočene sa međunarodnom kritikom zbog stanja u logorima, vlasti su stotine migranata smestile u prazne hotelske sobe, u okviru programu koji sponzorišu Ujedinjene nacije. Na ratnom brodu u luci na ostrvu Lezbos, biće smešteno 500 migranata.

“Nadamo se da uskoro neće biti više ljudi u šatorima, jer su uslovi loši, a zima jos nije prošla”, ističe grčki poslanik Jorgos Palis.

Humanitarne organizacije kritikuju Evropsku uniju zato što migrantima ne pomaže dovoljno. U govoru na Malti u sredu, predsednik Evropske unije, Žan-Klod Junker, zatražio je od članica da sprovedu dogovoreni plan Evropske unije o premeštaju migranata.

“Problem sa migrantima ne mogu da reše Grčka, Italija ili Malta. To je Evropski problem i neophodno je solidarno evropsko rešenje.“

U međuvremenu, Nemačka je saopštila da je znatno opao broj azilanata koji su stigli u tu zemlju prošle godine - samo 280 hiljada u poredjenju sa 890 hiljada u 2015-oj.

XS
SM
MD
LG