Linkovi

EU: Sve više migranata iz Severne Afrike prelazi u Italiju


Libya Europe Migrants
Libya Europe Migrants

Prema najnovijim podacima Evropske unije, od aprila do maja, broj migranata iz Severne Afrike koji stižu do Italije, se udvostručio. Evropski zvaničnici navode da taj nagli porast nije uzrokovan zatvaranjem prilaza Grčkoj i balkanskim zemljama, već jednostavno porastom broja migranata is Afrike, koji teže da se domognu evropskih obala.

U maju u Italiju je pristiglo 19.000 migranata iz Severne Afrike, što je dvostruko više u odnosu na prethodni mesec. Više od 13.000 ljudi spaseno je u samo jednoj nedelji u centralnom delu Sredozemlja, što je najveći saopšten broj u nedelju dana.

Zbog povećanja broja izbeglica, Evropska unija je rešila da za godinu dana produži operaciju Sofija, u kojoj se presreću brodovi sa krijumčarenom robom, i migrantima.

Migranti i krijumčari prilagođavaju se novoj evropskoj politici, i novim uslovima. Ali time se problem ne smanjuje kaže Rikardo Fabijani iz instituta “Eurasia Group

Ove godine je život izgubilo više od 2.000 migranata, tokom prelaska Sredozemnog mora.

Početkom meseca, Evropska unija je iznela planove o povećanoj saradnji sa ključnim zemljama preko kojih prelaze migranti, naročito Libijom. Ali, pošto je ta zemlja u rasulu zbog borbi suparničkih administracija i vojnih grupa, skoro je nemoguće naći odgovarajućeg partnera.

U principu, libijska obalska straža sarađuje sa Vladom nacionalnog jedinstva i Evropom. Ali, u stvari, iza zatvorenih vrata, obalska straža se dogovora sa milicijama koje kontrolišu rute za krijumčarenje, i neće obratiti pažnju, ili će čak neke migrante predati tim milicijama “ kaže Fabijani.

Organizacija AMNESTY INTERNATIONAL optužuje libijsku obalsku stražu za zlostavljanje migranata. Organizacija je razgovarala sa desetinama migranata koji su pričali o užasima kroz koje su prošli.

Imamo dokaze da je sama libijska obalska straža ubijala, napuštala i tukla migrante tokom navodnog spasavanja, kao i zlostavljanju u prijemnim centrima, gde su izbeglice dovođene “ rekla je Gauri van Gulik iz Amnasti Internešnela.

Na primer, nekolicina migranata je rekla da ih je obalska straža napustila na sred mora, kada im se pokvario motor, kaže van Gulik i dodaje:

Evropska unija se ne ponaša prema Libiji kao prema Turskoj, i smatra da sama Libija može nekako da spreči priliv izbeglica i migranata, koji pokušavaju da se domognu Evrope. “

Ujedinjene nacije su saopštile da je u prvih pet meseci ove godine, više od 7.000 dece bez pratnje putovalo od Severne Afrike do Italije. Mnoga su bila izložena velikoj opasnosti od zlostavljanja.

Ujedinjene nacije procenjuju da se oko četvrt miliona izbeglica nalazi u Libiji u pokušaju da se domogne Evrope. Od toga su desetine hiljada deca koja sama putuju.

XS
SM
MD
LG