Linkovi

Migracije i bezbednost važna pitanja saradnje EU sa Z. Balkanom


Kamp za izbeglice i migrante u Krnjači, 16. januar 2018.

Nakon godina koje su obilježile migrantska kriza i teroristički napadi, evropske države još uvijek ne razmjenjuju sve obavještajne podatke, niti u punoj mjeri saradjuju kada je riječ o bavljenju migrantima. Danas ih je Evropska komisija podsjetila da je postavljen rok za to, početak juna ove godine. A kada je riječ o rokovima, neki od ministara unutrašnjih poslova su skeptični da će države Zapadnog Balkana biti spremne za EU po planu kakav je predstavila Junkerova Komisija.

Nesaradnji bezbjednosnih službi evropskih članica mora doći kraj, odlučan je komesar za unutrašnje poslove, koji od svojih kolega traži ne samo više razmjene podataka, već i uvezivanje u evropsku mrežu. Iako je broj migranata opao, i sada je za 30 odsto manji nego godine prije migrantske krize, komesar Avramopulos tvrdi da nije vrijeme za opuštanje, za napuštanje plana snažnije kontrole vanjske granice, kao i zanemarivanje uloge država Zapadnog Balkana u tome.

"Kontrola vanjskih granica ostaje naš veliki prioritet. Migracije i bezbjednost su važna pitanja naše saradnje sa Zapadnim Balkanom. Saradnja će u velikoj mjeri pomoći državama regiona da se približe EU", istakao je evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos.

Medjutim, odlazeći njemački ministar unutrašnjih poslova ne vjeruje da je objavljivanje 2025. kao datuma prijema Srbije i Crne Gore bio mudar potez.

"Ne vjerujem da je imalo smisla objavljivanje datuma prijema. Pravi put je da kandidatske zemlje ispune neophodne preduslove prema vlastitoj inicijativi i tada možemo da vidimo da li mogu da nam se pridruže", rekao je njemački ministar unutrašnjih poslova Toms De Mezijer.

U svakom slučaju, bezbjednost i migracije će biti tema i posebnog zapadnobalkanskog samita, koji za maj ove godine priprema bugarsko predsjedavanje EU i gdje će se insistirati na tijesnoj saradnji regiona po ovim pitanjima. Medjusobno i sa EU. Kažu u Briselu: pomažući nama, pomažu sebi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG