Linkovi

Gafovi u predizbornoj kampanji


Gafovi u predizbornoj kampanji

Do kongresnih izbora u SAD ostale su dve nedelje, a u kampanji aktivno učestvuju najznačajniji političari, i ako se njihova imena ne nalaze na glasačkim listićima. Predsednik i prva dama Barak i Mišel Obama, kao i bivši predsednik Bil Klinton, ovih dana nastoje da motivišu demokratske birače dok bivša guvernerka Aljaske Sara Pejlin prikuplja glasove za kandidate konzervativnog pokreta „Čajanka“.

Kongresni izbori su test za političku veštinu novih kandidata, što je uvidela i Šeron Engl, kandidatkinja za mesto senatora iz Nevade, koja je grupi hispanskih gimnazijalaca rekla sledeće:

Nisam ni znala da ste svi Latinosi, neki od vas mi deluju kao Azijati“.

Njen štab objašnjava da je Engl želela da kaže kako je Amerika mešavina raznih nacija i rasa.

Zatim, tu je kandidat iz Aljaske – Džo Miler, koji je izjavio da bi SAD trebalo da se ugledaju na bivšu Istočnu Nemačku kao model za pograničnu kontrolu.

On medjutim nije pomenuo da je Istočna Nemačka mitraljezima sprečavala svoje gradjane da predju granicu.

Dan ranije, njegovi privatni čuvari lisicama su vezali urednika lista „Alaska Dispatch“, što se vidi na video snimku reportera „Enkoridž Dejli Njuza“.

Bil Klinton aktivan u kampanji demokrata
Bil Klinton aktivan u kampanji demokrata

Engl i Miler su oboje kandidati pokreta „Čajanka“ i relativne novajlije na političkoj sceni, baš kao i Kristin O Donel, kandidatkinje za mesto senatora iz Delavera.

Pa opet, prema novom istraživanju mreže ABC Njuz i Vašington Posta, više od polovine Amerikanaca smatra da pokret „Čajanka“ može efikasno da sprovede krupne promene u vladi.

Za to vreme, na strani demokrata, u kampanju se uključio i bivši predsednik Bil Klinton koji će ove izborne sezone učestvovati u više od 80 političkih skupova. Klinton apeluje na birače da ostanu lojalni demokratama:

Sve što tražimo su dodatne dve godine. Dali ste im osam godina da iskopaju ovu rupu, trebalo bi da nam date bar četiri godine da sve nas izvadimo iz nje.“

Demokrate kažu da Klinton utiče na umerene i nezvisne birače, kao i da je i dalje jedan od najboljih političara kada treba motivisati demokratsku bazu. Bil Klinton, takodje, doživljava skok u popularnosti – 55% Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o njemu, što je 15 odsto više nego pre dve godine, kada su se demokratski stratezi pitali da li više pomaže ili odmaže u kampanji svoje supruge Hilari, u izbornoj trci 2008.
XS
SM
MD
LG